Jornada ‘Contra el (des)ordre militar global’ amb Olga Rodríguez i Owen Jones
Han hagut de passar 80 anys perquè tornem a tenir present a casa nostra la possibilitat de conviure amb la guerra. Per una banda, la guerra a Ucraïna dibuixa un futur de confrontació militar a llarg termini en què l’Estat espanyol i Europa hi participen cada cop de manera més directa. Per altra, l’ofensiva militar israeliana busca una nova confrontació bèl·lica a gran escala a Orient Pròxim que pot portar més dècades de guerra a l’Est del Mediterrani. L’expansió del bel·licisme com a cultura que legitima l’ús de la força per fer front als conflictes s’imposa als consells de ministres i al carrer. La societat afronta les guerres de sempre en un marc en què les noves tecnologies afavoreixen posicionaments polaritzats i homogeneitzadors i dificulten la promoció del pensament crític així com espais de diàleg que impulsen la construcció de pau. Hem arribat a aquest punt de manera casual? Podem identificar responsabilitats polítiques en l’espiral militaritzadora que s’està donant no sols a Europa sinó arreu el món? O estem abocades a una espiral en la qual més conflictes armats porten a més militarització i viceversa? Com es pot arribar al punt d’inflexió en què ens deixem de preparar per a la guerra i passem a preparar-nos per a la pau? Per reflexionar sobre aquestes qüestions des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau vam organitzar les Jornades “Contra el (des)ordre militar global. Reflexions crítiques per fer front al bel·licisme hegemònic” que van comptar amb les veus de:
- OWEN JONES. Analista polític, escriptor i activista. És columnista al diari The Guardian. El seu primer llibre, Chavs: la demonización de la clase obrera, el va establir com un dels pensadors joves de política d’esquerres britànics més influents del moment.
- OLGA RODRÍGUEZ. Periodista i escriptora especialitzada en informació internacional, Orient Mitjà i Drets Humans. Actualment una de les veus referents en l’anàlisi de conflictes des d’una perspectiva de cultura de pau i drets humans.
Va moderar el diàleg el periodista, cooperativista i un dels editors de Crític, Sergi Picazo. Les Jornades “Contra el (des)ordre militar global. Reflexions crítiques per fer front al bel·licisme hegemònic” van tenir lloc la tarda del dimecres 27 de novembre de 2024 de 17:30 a 20:00 hores, en el marc dels actes de celebració del 25è aniversari de l’entitat que, sota el lema “25 anys desarmant la guerra”, van programar diferents activitats a la Nau Bostik de Barcelona.