Exportacions d’armes 2019. El benefici per sobre de la vida

Exportacions d’armes 2019. El benefici per sobre de la vida

El govern espanyol segueix impulsant i promovent les exportacions de material militar. Les exportacions de material militar en el 2019 han ascendit a 4.042 milions d’euros, un 8,7% superior a les exportacions del 2018, però un 295,4% superiors a les exportacions del 2010.

En els últims 10 anys s’han alternat els governs del PP i el PSOE al capdavant de la presa de decisions sobre aquestes exportacions. PSOE del 2010 al 2011, PP de 2011-2018 i PSOE des del 2018. En tot aquest període les exportacions s’han incrementat anualment, la qual cosa ens condueix a afirmar que no hi ha discrepàncies rellevants en la política d’exportacions d’armes.

Les exportacions de material militar han situat Espanya en la sisena posició en el rànquing mundial, però mentre que la tendència mundial presenta un panorama a l’alça amb petites oscil·lacions, les exportacions espanyoles són marcadament alcistes. Sembla ser que la política dels diversos governs espanyols ha estat la de fomentar les exportacions d’armes sense gaires escrúpols a l’hora de respectar la legislació i sense mostrar preocupació per les conseqüències humanitàries que provoquen.

El volum tan elevat d’autoritzacions a l’exportació que concedeix el Govern avala l’afirmació anterior. En el 2019 es van autoritzar exportacions per valor de 10.090 milions d’euros, de les quals es van exportar el 40%, la qual cosa ens fa preveure que la resta s’exportarà en els pròxims anys.

El 27,3% de les exportacions de material de Defensa en el 2019 ha tingut com a destí Àsia, que no només s’està convertint en el centre geopolític mundial, sinó que també s’està convertint en la regió que més s’està militaritzant i es pot esperar que en el futur acollirà algun conflicte armat. Els principals clients d’armes espanyols han estat: Corea del Sud, Singapur, Filipines, Tailàndia. Indonèsia, Malàisia, el Pakistan o l’Índia. En els últims 10 anys el Govern ha autoritzat exportacions a Àsia per valor de 9.145 milions d’euros i s’han exportat armes per valor de 3.733 milions d’euros. El rearmament de molts d’aquests països està condicionat per la política militarista de la Xina, per la bel·ligerància de Corea del Nord, per la inestabilitat del conflicte entre Índia i Pakistan, per les disputes sobre el control de les aigües de les mars de la Xina, pel desglaç de l’Antàrtida i per la por a la supremacia econòmica i militar xinesa. La por a l’hegemonia de la Xina impulsa les compres d’armes a la regió. Clarament podem afirmar que el Govern espanyol contribueix a la inestabilitat d’aquesta regió.

Les exportacions a l’Orient Mitjà han representat un 6,3% del total de les exportacions de material de Defensa del 2019. Aquestes exportacions són preocupants donat el nivell de tensió regional, però són especialment alarmants, per raons humanitàries, les vendes de munició a l’Aràbia Saudita per valor de 7,1 milions d’euros i bombes per valor de 0,8 milions d’euros; munició per valor de 2,4 milions d’euros per part de l’Egipte; a la Unió dels Emirats Àrabs per valor de 9,5 milions d’euros i a Oman per valor de 9,3 milions d’euros. En aquest mateix sentit és preocupant que a l’Iraq s’hagin autoritzat exportacions de municions i explosius per valor de 1,7 milions d’euros.

Pel delicat del material que s’exporta és necessària major transparència per part del Govern espanyol, més informació sobre el material específic que s’ha exportat, així com sotmetre a debat en el Congrés dels Diputats, abans de ser autoritzada l’exportació, unes certes exportacions i els criteris de restriccions a l’exportació. Al mateix temps, instem el Govern a eliminar de la llei de Secrets Oficials, les exportacions de material militar i de doble ús; això facilitaria el control polític per part del Congrés dels Diputats i de les organitzacions de la societat civil.

El que fa prou evident la necessitat d’obtenir més explicacions sobre les decisions que pren el Govern en aquesta matèria ve donada per fets com aquest: en el 2019 el Govern va denegar al Pakistan una exportació d’un paracaigudes, adduint que es denegava sota el criteri del manteniment de la pau, la seguretat i l’estabilitat regional; però al mateix temps ha exportat a aquest país munició per valor de 10,1 milions d’euros. Incongruent.


  Llegeix l'article a Público

Publicacions Relacionades
 19/06/2020


Linia de recerca :
Publicat en Público, el 18/06/2020
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre