Exlíders globals exhorten als estats a ratificar el Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears

Exlíders globals exhorten als estats a ratificar el Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a membre d’ICAN, es felicita per la carta en la qual ex-líders polítics com Javier Solana o Ana Palacio demanen la signatura del Tractat Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears també pels països no nuclears que donen suport d’una o altra manera a les potències nuclears. El Govern espanyol de coalició ha de complir amb el seu compromís de signar el tractat i així contribuir a la pau mundial amb una veritable mesura de construcció de pau com és donar passes cap a l’eliminació de l’amenaça nuclear.

Cinquanta-sis expresidents, primers ministres, ministres d’Exteriors i de Defensa de 20 països membres de l’OTAN, així com del Japó i Corea del Sud, han emès una carta oberta encoratjant als diferents països a unir-se al Tractat de Prohibició d’Armes Nuclears.

A més d’exprimers ministres com la Jóhanna Sigurðardóttir i  en Jean Chrétien, entre els cosignataris s’hi troben l’exsecretari General de l’ONU, Ban Ki-moon, així com dos exsecretaris Generals de l’OTAN, Javier Solana i Willy Claes.

Després de tres anys de negociacions a les Nacions Unides, aquesta iniciativa cobra més importància que mai, no només per esdevenir el suport de més alt rang sinó també a causa de la manca de 6 ratificacions per arribar a les 50 necessàries perquè el Tractat sigui efectiu. Tanmateix, recalca Tim Wright, coordinador del tractat de l’ICAN, “espero que doni peu al debat, fins i tot als parlaments, i que comporti un canvi en les posicions nacionals.”

Amb la seva signatura, els exlíders declaren que “les armes nuclears no serveixen legítimament per a cap objectiu ni militar ni estratègic davant de les catastròfiques conseqüències humanes i ambientals del seu ús”. A més, adquireixen un compromís total per a la defensa i el treball de desmilitarització. Tanmateix, els promotors de la carta alerten de l’augment del risc d’una detonació d’arma nuclear, sigui quina sigui la causa, com un dels factors claus per ratificar el tractat.

El posicionament d’aquests exlíders esdevé clau a causa de que els seus respectius països no han signat encara l’acord, basant la seva postura en la idea que la possessió d’armes nuclears per part dels seus aliats els prové a ells de més seguretat així com d’una millor posició geopolítica. La carta contraargumenta aquest posicionament i urgeix als líders globals d’enguany a seguir el camí de la desmilitarització com a única forma efectiva d’obtenir un món més segur.

Aquest esdeveniment, a més de presionar als líders actuals a signar el tractat, també apunta cap a la població amb la intenció d’augmentar la conscienciació de la societat respecte de les armes nuclears. L’opinió pública és clau en el debat de les armes nuclears així com en la influència del posicionament nacional. Aquesta reflexió la mostren les paraules d’en Tim Wright: “Aquesta carta és una reflexió de l’augment dins de l’opinió pública del posicionament en contra de les armes nuclears. Confiem en que, al llarg del temps, i amb la suficient pressió pública, aquests països s’hi sumaran”.

D’entre tot el suport cap al tractat, aquesta carta oberta ha tingut una repercussió important, d’una banda a causa de l’alt rang dels signants, i de l’altre a causa del moment oportú. Només manquen sis ratificacions per tal de que el tractat sigui efectiu, el qual és clau per evitar futures crisis. Tanmateix, recalquen els signants, “no podem adormir-nos en vers una crisi de proporcions més grosses que la que estem vivint durant aquest any”. 

Llegeig la carta en anglès aquí.



Publicacions Relacionades
 21/09/2020

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre