Les Jornades anuals del Centre Delàs reuneixen un centenar de persones per reflexionar i debatre sobre alternatives a la seguretat hegemònica

Les Jornades anuals del Centre Delàs reuneixen un centenar de persones per reflexionar i debatre sobre alternatives a la seguretat hegemònica

El passat 24 de novembre el Centre Delàs d’Estudis per la Pau va celebrar les seves Jornades Anuals del 2022 sota el títol “Una altra seguretat és possible i urgent. Nous escenaris per construir pau des dels marges: el paper de les ciutats i la societat civil”, coorganitzades amb l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC) i l’International Peace Bureau. La trobada va tenir lloc a l’Auditori Blanquerna, i va tenir com a objectiu posar a l’agenda la resposta fallida de la militarització dels conflictes globals i locals, i la necessitat d’afrontar reptes nous i vells com la violència, l’emergència climàtica o la inseguretat en les ciutats, des de noves perspectives.

Per això es va organitzar una primera taula inaugural, on les presidentes de les dues organitzacions catalanes, Nora Miralles del Centre Delàs i Montserrat Tafalla de l’IDHC, van posar en valor la necessitat de construir i organitzar espais deliberatius sobre pau i seguretat. Tot seguit, van intervenir David Llistar, Director de Justícia Global i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona; i Ovidi Octavi de la Varga Mas, assessor de Projectes Estratègics Internacionals de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Al final d’aquesta primera taula també hi va intervenir Wobine Buijs-Glaudemans, alcaldessa del municipi d’Oss (Països Baixos) i presidenta de l’International Committee of the Association of Netherlands Municipalities (VNG), que va remarcar la importància que els municipis treballin seriosament al voltant de propostes alternatives de seguretat.

La taula següent “Nous escenaris per a la seguretat després de la guerra d’Ucraïna”, presentada i dinamitzada per la periodista de Crític, Laia Soldevila, va voler analitzar el món que s’obre en termes de seguretat des de l’esclat de la guerra a Ucraïna. Per això es va comptar amb el periodista i escriptor Rafael Poch-de-Feliu, que va realitzar una anàlisi sobre la presència de diverses guerres dins del conflicte ucraïnès; guerra civil ucraïnesa, guerra de Rússia contra l’OTAN, guerra dels Estats Units contra la Xina, … tot això amb la implicació de la Unió Europea.

A la taula “Construir pau des dels marges: el paper del municipalisme i la societat civil”, es buscava mostrar com els abordatges actuals de la violència no estan funcionant per aportar alternatives que han generat canvis destacables. En aquest debat, Ana Barrero, presidenta de l’Associació Espanyola de Recerca per a la Pau (AIPAZ), va apuntar que els municipis haurien de tenir la pau com a meta principal, i que haurien de ser espais de diàleg per resoldre els conflictes de manera pacífica. A continuació, Dagauh Komenan, historiador en relacions internacionals africanes va apuntar, precisament, els defectes i errades de les intervencions militars a la regió del Sahel per part de potències europees, on la situació ha empitjorat. Va continuar la taula l’investigador principal del projecte TRANSGANG, Carles Feixa, que va assenyalar que la intervenció de la policia per abordar la violència derivada de les bandes llatines ha estat completament inefectiva. En canvi, va mostrar dades de millora significatives quan aquesta violència es va abordar des d’una perspectiva de treball comunitari i va constituir grups de música entre bandes rivals, per exemple. Les dues últimes ponents van ser Daniela Reina de la ciutat de Palmira a Colòmbia i Paulo Moraes de Recife a Brasil. Els projectes d’ambdues ciutats, PAZOS i COMPAZ, respectivament, van quedar finalistes a l’edició de premis per la pau de CGLU 2022, guanyant el premi final el projecte de Palmira. En la seva intervenció, Daniela Reina, del departament de Cooperació del municipi, va mostrar les elevades dades d’homicidis que s’estaven donant especialment entre els joves i de quina manera, implicant aquests joves en la creació d’espais segurs on capacitar-se, es va reduir la violència de manera significativa. Per la seva banda, Paulo Moraes, Secretari Executiu de Seguretat Ciutadana de Recife, va exposar els resultats d’haver construït tres centres comunitaris a la ciutat com a llocs d’activitat i trobada pel que fa a la reducció de la criminalitat a la ciutat.

Amb aquestes jornades es dóna continuïtat al congrés organitzat el 2019 “Una altra seguretat és possible”, per continuar incidint i reflexionant sobre les alternatives que tenim a l’hora de proveir seguretat i construir la pau al món.

Podeu recuperar en vídeo les Jornades completes aquí:



Publicacions Relacionades
 29/11/2022

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre