Un grup reduït de països es nega a limitar el comerç internacional d’armes lleugeres
La conferència mundial sobre armes lleugeres celebrada a Nova York conclou sense arribar a un acord que limiti el seu comerç, a causa de les resistències d’alguns països. La Unió Europea i molts estats africans i d’Amèrica Llatina van donar el seu suport a l’establiment de controls més estrictes sobre el comerç internacional de les armes lleugeres i les onG allà reunides van poder fer eco de la seves campanyes contra el comerç d’armes. Tanmateix, no va ser possible arribar a cap acord substancial durant aquesta cimera. Un grup minoritari d’estats, en el que es trobaven Cuba, Índia, Iran, Israel i Pakistan i en el que els Estats Units van jugar un paper preponderant, va bloquejar les discussions sobre aquests controls.
Més de 2000 persones s’han reunit a Nova York del 26 de juny al 7 de juliol en motiu de la 2a Conferència de les Nacions Unides pel control del tràfic il·legal de les armes lleugeres. La necessitat urgent de convocar una cimera sobre aquesta qüestió era evident quan se sap cada que més de 500.000 persones moren cada any a causa de trets d’armes convencionals. Es calcula que hi ha 639 milions d’armes lleugeres en el món, una per a cada 10 persones, fabricades per més de 1.000 empreses en com a mínim 98 països.
Com va dir el Secretari General de les Nacions Unides a la inauguració de la Conferència, “el problema segueix sent greu. En un món inundat d’armes petites, es creu que és il·lícita una quarta part del comerç mundial d’armes, estimat en 4000 milions de dòlars anuals. És fàcil comprar, usar, transportar i ocultar armes petites i la seva contínua proliferació exacerba els conflictes, impulsa corrents de refugiats, soscava l’imperi de la llei i genera una cultura de violència i impunitat”.
Durant la Conferència, la Unió Europea i molts estats africans i d’Amèrica Llatina van donar el seu suport a l’establiment de controls més estrictes sobre el comerç internacional de les armes lleugeres i les onG allà reunides van poder fer eco de la seves campanyes contra el comerç d’armes.
Tanmateix, no va ser possible arribar a cap acord substancial durant aquesta cimera. Un grup minoritari d’estats, en el que es trobaven Cuba, Índia, Iran, Israel i Pakistan i en el que els Estats Units van jugar un paper preponderant, va bloquejar les discussions sobre aquests controls.
Es calcula que en el transcurs de les dues setmanes que aquests Estats es van negar a tractar obertament el greu problema del comerç d’armes lleugeres, 12.000 persones van morir pels efectes de la violència armada arreu del món.
La pròxima etapa per a totes aquelles persones, institucions i governs que aspiren a l’adopció d’un text jurídic internacional que reguli el comerç d’armes lleugeres és l’Assemblea General de les Nacions Unides, un espai on les decisions es sotmeten a vot i on és més difícil que els estats minoritaris bloquegin una decisió que la majoria veu necessària. Es preveu que aquest òrgan debati sobre el comerç d’armes lleugeres el pròxim mes d’octubre