10/10/2019

Comunicat del Centre Delàs davant la intervenció militar turca al nord-est de Síria

Des del Centre Delàs Delàs d’Estudis per la Pau volem expressar el nostre ferm rebuig als bombardejos efectuats i a la invasió militar que Turquia planeja executar al nord-est de Síria, arran de la decisió del president estatunidenc Donald Trump de retirar les seves tropes d’aquest territori controlat per les Forces Democràtiques de Síria.

La guerra de Síria, amb més de mig milió de morts i més de deu milions de persones desplaçades internes i refugiades, ja no té cap ‘bona solució’. S’han comès enormes violacions dels drets humans i crims de guerra per pràcticament qualsevol actor armat intern i extern, destacant-ne amb escreixos el règim de Bashar Al Àssad i els seus aliats. Els EUA també formen part d’aquesta llista, ja que han provocat centenars de morts civils amb els seus bombardejos en posicions anteriorment sota control de l’autoproclamat Estat Islàmic. Turquia també, en especial a Afrin, un territori originalment kurd on l’ocupació turca ha generat més d’un centenar de milers de desplaçats, centenars de civils morts, neteja ètnica –amb repoblacions planificades de sirians àrabs−, repressió cap a la cultura i llengua kurdes, i on les milícies islamistes aliades actuen amb impunitat.

Els EUA, no obstant, des del moment en què Donald Trump va decidir armar i donar suport a les milícies kurdoàrabs de Síria –les YPG− per a acabar amb l’Estat Islàmic, tenia una responsabilitat derivada del seu poder de dissuasió per evitar un conflicte entre Turquia i aquestes milícies, que tenen vincles evidents amb el PKK, l’enemic històric de Turquia. Els EUA podria haver posat tots els seus esforços diplomàtics per a evitar l’anunciada agressió de Turquia, i forçar negociacions. En canvi, la decisió nord-americana deixa el futur d’aquesta regió en mans de Turquia i, considerant el precedent de l’ocupació del cantó kurd d’Afrin, augurem un futur pessimista.

El nord-est de Síria també conegut com a Rojava, ha estat un espai de pau i estabilitat en comparació amb la resta del país, on també s’ha avançat de forma sorprenent en matèria de drets civils, especialment els de les dones. Des d’una perspectiva de drets humans i pau, estem convençuts que l’acció militar que Turquia porta anunciant des de fa temps generarà una nova catàstrofe humanitària de gran magnitud on qui patirà les conseqüències serà de nou la població civil. Rebutgem la intenció de repoblar la zona fronterera –que acull la major part de la població de Rojava− amb deportacions forçoses d’almenys 1 dels 3,5 milions de refugiats sirians que actualment resideixen a Turquia. I evidentment som enèrgicament contraris a l’agressió militar, que suposaria de nou milers de morts i refugiats.

Aquests atacs militars són una raó més per aturar les exportacions d’armament a Turquia. Per això demanem al govern espanyol que cancel·li qualsevol transferència d’armament al govern turc.

Per últim, ens solidaritzem amb totes les persones que conviuen a Rojava, incloent àrabs, kurds, assiris i altres minories que no mereixen, com ningú, una guerra que, com totes, es podria evitar.



Publicacions Relacionades