A l’amic, company i mestre Arcadi Oliveres

A l’amic, company i mestre Arcadi Oliveres

La repercussió i influència del discurs d’Arcadi Oliveres ha estat fonamental perquè la pau, la defensa dels drets humans, l’ajut al desenvolupament i la solidaritat internacional s’hagin estès per tot Catalunya, i avui, gràcies a persones com ell, siguin valors extensament presents en la societat catalana

Entre les diverses persones que a Catalunya han exercit una forta influència en la construcció de la pau, Arcadi Oliveres ha estat, sens dubte, la persona que més ha destacat. L’Arcadi ha dedicat tot el seu projecte de vida a la promoció dels drets humans, la justícia social, el desarmament i l’ajut al desenvolupament dels pobles, sempre amb una perspectiva universal, àmbits tots ells indispensables per la construcció de la pau.

De l’Arcadi vam aprendre que advocar pel desenvolupament d’una economia que contribuís al bé comú corria en paral·lel a enfrontar-se amb allò que en bona part ho impedeix: la despesa militar i la producció d’armaments. Perquè ambdós són responsables del malbaratament de recursos que destinats a l’ajut al desenvolupament dels empobrits poden fer possible un món amb més justícia social.

L’Arcadi analitzava tots els ressorts de l’economia militar en els seus diversos àmbits que ell denominava cicle econòmic militar: pressupostos de defensa, indústria militar, R+D militar, comerç d’armes i el finançament de tot el cicle. Una anàlisi que entrellaçava amb l’economia pel desenvolupament per a denunciar que la despesa militar era una pèrdua d’oportunitat per a l’economia real, la que es produeix dins de l’àmbit civil.

L’Arcadi Oliveres sempre va estar vinculat a diferents moviments socials, primer com estudiant a la universitat de Barcelona quant, el 1965, es vinculà en la creació del Sindicat Democràtic d’Estudiants en favor de les llibertats enfront de la dictadura franquista. Més endavant, en la defensa dels drets humans, per exemple, contra la pena de mort arran de la imposada a Salvador Puig Antich. En l’àmbit de la pau, en defensa dels objectors i insubmisos al servei militar obligatori a partir de 1971. Més endavant, en la Campanya pel Referèndum de 1986 per la sortida d’Espanya de l’OTAN. D’ell sortirà la proposta de dur a terme la primera Campanya contra el Comerç d’Armes a Espanya, i també va donar el seu suport a la Campanya de l’Objecció Fiscal a la despesa militar.

En l’ajut al desenvolupament dels països del Tercer Món dissenyarà la primera Campanya pel 0’7%; després, la Campanya contra l’abolició del deute extern dels països més empobrits; el 1999 es vincularà al moviment antiglobalitzador i acudirà a Seattle, a la cimera alternativa i de protesta enfront de la trobada de l’Organització Mundial del Comerç; posteriorment recorrerà els diferents encontres del Fòrum Social Mundial iniciat a Porto Alegre (Brasil) que proclama que “un altre món és possible”; donarà suport als immigrants tancats a les esglésies que reclamaven papers; i ara fa deu anys s’implicarà donant xerrades al moviment dels indignats del 15M que van omplir les places de Catalunya i d’Espanya en protesta contra les polítiques de retallades exercides pels governs català i espanyol. I com no, donarà suport a totes les campanyes contra totes les guerres, la de l’ex-Iugoslàvia, Afganistan, l’Iraq, Líbia, Síria.

La tasca en què l’Arcadi Oliveres més ha destacat ha estat com un excel·lent conferenciant gràcies als seus grans dots d’orador, que el va convertir en un animador de múltiples moviments socials. Activisme que practicava fent xerrades en seminaris i jornades per tota la geografia catalana i peninsular, i en aquest sentit, es va convertir en un referent dels moviments socials més actius. Una tasca que compaginava amb la de professor d’Economia Aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona. Encara que li interessava més estendre el missatge d’esperança d’aconseguir un món més just que el de fer carrera acadèmica, i no és que no fos un bon professor, ans al contrari, les seves classes d’economia tenien un gran èxit entre l’alumnat, perquè acabaven transmetent els mateixos continguts de valors solidaris enfront de les injustícies que l’economia capitalista dominant afavoria.

Arcadi Oliveres, ha estat vinculat a múltiples entitats, però va ser a Justícia i Pau l’entitat on va tenir més dedicació i des d’on es va vincular a totes les campanyes esmentades. Entitat de la qual va ser president de Catalunya i Espanya. A més, va participar en la creació de la Universitat Internacional per la Pau de Sant Cugat, de la Fundipau, de la Federació Catalana d’ONG i del Centre d’Estudis per la Pau JM Delàs.

La repercussió i influència del discurs d’Arcadi Oliveres ha estat fonamental perquè la pau, la defensa dels drets humans, l’ajut al desenvolupament i la solidaritat internacional s’hagin estès per tot Catalunya, i avui, gràcies a persones com ell, siguin valors extensament presents en la societat catalana. Uns missatges que ens honoren a tots plegats.


  Llegeix l'article complet a la web de Catalunya Plural

Publicacions Relacionades
 07/04/2021


Linia de recerca :
Publicat en Catalunya Plural, el 07/04/2021
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!