Activistes de la campanya Banca Armada denuncien els vincles del Banc Sabadell i la indústria armamentista

Activistes de la campanya Banca Armada denuncien els vincles del Banc Sabadell i la indústria armamentista

L’entitat financera Banc Sabadell ha destinat en els darrers cinc anys més de 99 milions d’euros a finançar set empreses del sector armamentista. Així ho han explicat dos membres de la Campanya Banca Armada, Antoni Tatay Nieto, de Justícia i Pau, i Eduardo Aragón Ruíz, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Més de 22,5 milions de persones al món han migrat a causa de conflictes armats. Milions d’aquestes persones han perdut la vida a les fronteres, explicava Antoni Tatay durant l’intervenció a la junta d’accionistes del Banc Sabadell que es va celebrar ahir a Alacant. Tatay ha remarcat el pes de les empreses implicades en la militarització de la Frontera Sud i en la indústria del control migratori que són finançades directament per l’entitat bancària. “Durant el període 2013 – 2018 el Banc Sabadell ha invertit més de 99 milions d’euros en empreses armamentístiques. Concretament, ha finançat a les empreses MAXAM, ORBITAL ATK, OESIA, AECOM i INDRA. Les seves inversions estan fomentant el cicle econòmic militar i agreujant un problema d’escala mundial, el de les persones refugiades que és veuen cada dia forçades a abandonar les seves llars”, va assenyalar.

MAXAM, una de les empreses d’explosius militars més grans del món, amb seu social a l’Estat espanyol, exporta tot tipus d’explosius: municions de morter, artilleria i armes lleugeres, bombes lapa, granades, entre d’altres. El Banc Sabadell ha donat suport a la producció d’aquestes armes a través de crèdits a Maxam amb valors superiors a 29 milions d’euros.

Com a empresa que es dedica a la línia de negoci de l’electrònica militar i el control de fronteres ens trobem amb INDRA, desenvolupadora de simuladors de vol, sistemes de tir o defensa electrònica, que du a terme la seva activitat crean tecnologies aplicades a l’àmbit nàutic i aviació militar, així com simuladors, absolutament necessaris per al funcionament i desenvolupament dels sistemes d’armes actuals. Cal destacar també que INDRA és la principal empresa espanyola de tecnologia militar que subministra seguretat intel·ligent per a la gestió militaritzada de fronteres, contribuint a l’agreujament dels conflictes armats per després fer una gestió deshumanitzada de les fronteres europees.

El Banc Sabadell ha finançat INDRA amb més de 11 milions d’euros a través de la seva cartera d’inversió gràcies a la seva participació a fons d’inversió i accions.

http://www.bancaarmada.org/es/publicaciones/material-divulgativo/769-sabadell-financiacion-a-empresas-de-armamento-2013-2018


Per la seva banda, Eduardo Aragón, ha explicat com el Banc Sabadell finança l’armament nuclear, uns dels més letals del món, tant per les persones i els territoris que el pateixen, com per la supervivència de les persones i éssers vius al planeta terra. Durant el període 2013-2018 el Banc Sabadell va invertir 56 milions d’euros en empreses relacionades amb el negoci de les armes nuclears, segons la base de de dades internacional de Banca Armada realitzada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

“Recentment, els governs dels Estats Units i Rússia han anunciat la seva retirada del Tractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi (INF), un històric acord de desarmament signat durant el període de la Guerra Freda, que va servir per a allunyar d’Europa els míssils de creuer de terra amb un rang de 500 i 5.500 quilòmetres. Davant l’escalada de tensió al panorama geopolític internacional actual, considerem un fet molt irresponsable fer negoci amb la inseguretat i la inestabilitat geopolítica globals”.

Les empreses AECOM i OrbitalATK, productores claus dels arsenals nuclears han rebut entre 23 i 32 milions de dòlars del Banc Sabadell.

AECOM és una empresa proveïdora d’equipament i armes del sector militar, amb productes com tancs, vehicles d’infanteria, sistemes d’artilleria, sistemes de defensa antiaèria, sistemes de radar, sistemes de comunicacions i vehicles de rodes.

A més a més, l’empresa participa en el manteniment de la infraestructura del Nevada National Security Site (NNSS), un complex clau per a la producció d’armes nuclears als EUA. Orbital ATK produeix sistemes de propulsió de coets per al míssil balístic Trident II amb llançament des de submarins. Cal destacar que Orbital ATK també és responsable de la rehabilitació dels tres trams de propulsió del Míssil balístic intercontinental Minuteman III (ICBM).

La resta d’empreses armamentistes finançades pel Banc Sabadell són: Mitsubishi Heavy Industries, Kawasaki Heavy Industries i United Technologies Corp.

La campanya Banca Armada, integrada actualment per vuit organitzacions -Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC, FETS i Novessendes- té com a objectiu denunciar davant d’accionistes i els mitjans de comunicació els vincles d’aquesta entitat amb la indústria d’armament per sensibilitzar la societat sobre els vincles d’aquestes pràctiques financeres amb les tragèdies humanes conseqüència dels conflictes internacionals.

Durant el mes d’abril, activistes de la Campanya Banca Armada assistiran a les juntes de CaixaBank i Banco Santander.

Podeu veure les intervencions dels membres de la campanya en vídeo en els següents enllaços: la primera intervencióla segona intervenció y la resposta del president de Banc Sabadell, Josep Oliu.



Publicacions Relacionades
 01/04/2019

Linia de recerca :
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!