Adéu a Paco Muñoz investigador i pacifista

Adéu a Paco Muñoz investigador i pacifista

El passat 24 d’octubre moria Paco Muñoz, investigador i membre fundador de l’Institut de la Pau i els Conflictes de la Universitat de Granada, així com membre de la junta de AIPAZ, la xarxa que agrupa a persones i Centres que es dediquen a la recerca de la pau a Espanya. Ho recordarem.

Paco Muñoz, va treballar en diversos àmbits de la recerca per la pau, últimament va dedicar els seus esforços a un nou concepte que va denominar “pau imperfecta” amb el qual pretenia contribuir al disseny d’una millor comprensió de la filosofia de la pau. Per a Paco, la imperfecció consistia que la humanitat persegueix la veritat i a través d’aquesta, la consecució d’una societat perfecta. Però aquesta perfecció només es troba en el terreny de la utopia i mentrestant els humans s’han de conformar a conviure amb les imperfeccions i intentar millorar aquests espais, sobreviure amb els conflictes i intentar resoldre’ls de forma no violenta per fer possible la cultura de la pau.

Alguns dels i les membres del nostre Centre vam tenir la sort d’establir relació amb Paco Múñoz en les trobades que promovia AIPAZ o quan ens convidava a participar en alguna xerrada a Granada. Relació que per alguns i algunes es va convertir en amistat. Paco era un andalús loquaç, amb una veu que buscava la proximitat personal i amb qui el diàleg i l’empatia s’establien amb summa facilitat doncs les seves intervencions anaven sempre acompanyades d’un somriure franc. La seva visió del món era oberta, plural, cosmopolita, profundament democràtica i sense cap dubte pacifista.

La marxa de Paco Muñoz és una pèrdua per a la recerca de la pau a Espanya, però també per tots i totes els que vam tenir ocasió de compartir amb ell coneixements i amistat.

Barcelona, 27 d’octubre de 2014
Centre Delàs d’Estudis per la PauPublicacions Relacionades
 31/10/2014

Linia de recerca :
Ja pots matricular-te a la pròxima edició de l'Escola Pacifista que tindrà lloc a Catalunya els mesos de març i abril de 2024