Arenys de Munt aprova una moció del Centre Delàs de rebuig a la producció i venda d’armes que alimenten els conflictes d’on fugen les persones refugiades

Arenys de Munt aprova una moció del Centre Delàs de rebuig a la producció i venda d’armes que alimenten els conflictes d’on fugen les persones refugiades

Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau s’està impulsant impulsat una moció que insta a la regulació del comerç d’armes/empreses productores d’armament a nivell local, des de la premisa que moltes de les exportacions de material militar guarden una relació directa amb els conflictes armats dels quals fugen les persones refugiades.

La moció, proposada per la CUP d’Arenys de Munt, va ser aprovada al Ple Municipal del 25 de gener passat, amb els vots favorables d’ERC, PDeCAT, CUP i el PSC i el vot en contra del Partit Popular.

La xifra de refugiats morts del passat 2016 – 4700 casos coneguts de persones que han mort creuant el mar Mediterrani – és més alta que la de l’any 2015, tot i que el nombre total de refugiats que entren a Europa hagi decaigut per les polítiques de seguretat fronterera de la UE, que es basen en interceptar-los a les rutes migratòries més comuns, promovent així l’empresa de rutes cada cop més perilloses.

Totes aquestes persones fugen de conflictes armats que es duen a terme, en molts casos, amb l’armament importat de països d’Occident. Dins el rànquing de països exportadors d’armes, Espanya se situa a la 7ª posició a nivell mundial, i a la 4ª a l’Orient Mitjà, un territori que pateix conflictes sagnants a 5 dels seus 14 països.

Tant a nivell europeu com espanyol existeixen legislacions per assegurar una regulació i control en les destinacions del comerç d’armes. No obstant això, la recerca que es duu a terme des del Centre Delàs ens mostra com es continua autoritzant l’exportació de les nostres armes a països en situació de conflicte armat i d’inestabilitat. Per tant, no podem obviar que moltes de les guerres actuals s’estan alimentant i perpetuant amb el subministrament d’Occident, dins el qual l’Estat Espanyol hi juga un rol important.

És per això que, des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, s’està promovent una moció de rebuig a la producció i venda d’armes que alimenten els conflictes dels quals fugen les persones refugiades, que busca la complicitat de les forces polítiques dels municipis catalans. En aquest sentit, la moció aprovada busca un compromís per part dels grups polítics arenyencs de no afavorir l’activitat de productores d’armes a nivell local i declarar Arenys de Munt municipi lliure d’indústria armamentista i el que comporta.

Volem agraïr a l’Ajuntament d’Arenys de Munt i als grups municipals que han tirat endavant la moció, el seu compromís amb la construcció de pau i la desmilitarització dels municipis catalans.

Podeu llegir aquí el text de la moció presentada.Publicacions Relacionades
 06/02/2018

Linia de recerca : , ,
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!