Bombardejos al Iemen: un mapa interactiu per a traçar els impactes que tenen les armes europees en la guerra al Iemen

Bombardejos al Iemen: un mapa interactiu per a traçar els impactes que tenen les armes europees en la guerra al Iemen

El desembre de 2019, European Center of Contitutional and Human Rights (ECCHR), Mwatana for Human Rights i altres organitzacions europees associades entre les quals es troba el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, van demanar a la Cort Penal Internacional (CPI) que investigués les responsabilitats penals dels executius corporatius i governamentals de França, Alemanya, Itàlia, Espanya i el Regne Unit. Les organitzacions sostenen que, en emetre autoritzacions d’exportació i exportar armes a l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, aquests actors europeus poden estar contribuint a greus violacions del dret internacional humanitari al Iemen, inclosos crims de guerra. 

Mentre s’espera la sentència del cas presentat, les organitzacions European Center of Contitutional and Human Rights (ECCHR), Mwatana, Yemeni Archive i Bellingcat, han desenvolupat el mapa interactiu Bombings in Yemen (Bombardejos al Iemen). Aplicant tècniques gràfiques i cartogràfiques a la informació obtinguda a partir d’una àmplia recerca de camp, una recerca de codi obert i una anàlisi jurídica, la plataforma il·lustra l’impacte de les exportacions d’armes europees en els continus atacs contra civils, infraestructures civils i llocs amb patrimoni cultural. Per a això, el mapa exposa les relacions entre els atacs aeris documentats, les restes d’armes europees trobades i una cronologia de les exportacions d’armes dels països europeus a la coalició. La plataforma mostra que aquestes exportacions van continuar malgrat les proves constants i aclaparadores de les atrocitats al Iemen vinculades a les armes europees.

La plataforma mostra que aquestes exportacions van continuar malgrat les proves constants i aclaparadores de les atrocitats al Iemen vinculades a les armes europees

D’aquesta manera s’espera reforçar la incidència sobre l’impacte del comerç d’armes europeu, alhora que es mostren tota una sèrie de dades complexes en un mapa accessible per al públic general.

Es pot accedir al mapa en el següent enllaç: https://yemen.forensic-architecture.org/ Publicacions Relacionades
 22/06/2021

Linia de recerca : ,
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!