El Centre Delàs se suma a la crida de l’IPB als líders de l’Assemblea General de les Nacions Unides a reduir dramàticament la despesa militar a favor de l’assistència sanitària i les necessitats socials

El Centre Delàs se suma a la crida de l’IPB als líders de l’Assemblea General de les Nacions Unides a reduir dramàticament la despesa militar a favor de l’assistència sanitària i les necessitats socials

L’international Peace Bureau, del qual el Centre Delàs d’Estudis per la Pau n’és membre actiu i acull la seva oficina descentralitzada a Barcelona, demana una reducció dramàtica de la despesa militar a favor de l’assistència sanitària i per satisfer les necessitats socials. El Centre Delàs s’ha sumat a aquesta crida a invertir en les despeses socials enlloc de la militarització en l’actual context de crisi global.

L’ONG de pau més antiga del món i guanyadora del Premi Nobel de la Pau, ha demanat als líders mundials de l’Assemblea General de les Nacions Unides que envïin un missatge de pau i solidaritat al món a l’hora d’afrontar l’emergència sanitària global.

“És el moment d’obrir una pàgina nova en les relacions mundials i posar les tensions geopolítiques a un costat, per acabar amb les guerres, per a un alto el foc en aquells múltiples conflictes arreu del món, els quals poden dificultar un esforç de solidaritat global”.

L’IPB fa temps que alerta sobre la velocitat creixent de la cursa armamentista global.

“Les nostres comunitats paguen un preu elevat per a una cursa armamentista que ha desviat els recursos de les necessitats bàsiques de salut i benestar de la gent. Tots estem pagant un preu molt elevat per un lideratge fallit i per pràctiques errades del mercat que han debilitat els nostres mitjans per abordar aquesta emergència, que ha afectat el més feble”.

Podeu signar i compartir la petició en aquest enllaç.

PETICIÓ: invertir en atenció sanitària enlloc de militarització

Nosaltres, els signants, demanem als líders mundials una reunió a l’Assemblea General de les Nacions Unides* per reduir dràsticament la despesa militar a favor de la sanitat pública i l’atenció a les necessitats socials i mediambientals.

*Les firmes es duran a l’Assemblea General de les Nacions Unides el primer dia de la pròxima sessió, el 15 de setembre del 2020.

Centralitat de l’atenció sanitària

Juntament amb l’International Peace Bureau, l’organització per la pau més antiga i guanyadora d’un Premi Nobel, estem sent testimonis de les conseqüències de decisions polítiques irresponsables que han portat a la falta d’inversions en l’atenció sanitària. Els sistemes sanitaris estan assolint els seus límits i el personal de primera línia es troba sota una immensa pressió. L’emergència del coronavirus demostra l’estat de debilitat de les nostres societats: un món guiat pel finançament, el valor de les accions i l’austeritat ha minat la nostra habilitat per defensar el bé comú i ha posat en perill la vida humana a una escala global.

Preocupats per la pèrdua del seu lloc de treball i del sou, els treballadors es veuen pressionats per anar a treballar malats. Els ancians són vulnerables i necessiten ajuda. El virus afecta especialment els més dèbils. Privatitzacions, mesures d’austeritat, i el sistema neoliberal han portat els serveis sanitaris locals, regionals i nacionals al límit del col·lapse.

Ja podem identificar lliçons pel futur -l’atenció sanitària és un dret humà tant pels joves com per la gent gran, per totes les persones d’arreu del món. L’atenció sanitària mai ha de ser retallada o subordinada a la recerca del benefici mitjançant la privatització.

És l’hora d’un contracte social global

L’Organització Internacional del Treball informa sobre les conseqüències del mercat laboral, amb una potencial pèrdua de 25 milions de llocs de treball, més que durant la crisi financera del 2008. S’espera que la pobresa laboral augmenti significativament, amb un increment de fins a 35 milions de persones.

Donem suport globalment i localment als esforços del moviment sindical en la seva demanda per un nou contracte social. Donem suport a la seva demanda de mesures econòmiques i recursos per tal de protegir els llocs de treball, els sous, els serveis públics i el benestar social.

Prioritzar el desarmament

El món gasta 1,8 bilions de dòlars en despesa militar cada any i està previst que en els propers 20 anys, 1 bilió de dòlars seran dedicats a noves armes nuclears.

La militarització és el camí equivocat a prendre; estimula les tensions i augmenta el potencial de guerres i conflictes. Empitjora les creixents tensions nuclears.

Els líders mundials han de posar el desarmament i la pau al centre en el procés d’elaboració de polítiques i desenvolupar una nova agenda pel desarmament que inclogui la prohibició d’armes nuclears. Reiterem la nostra demanda als governs perquè firmin el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAR).

El desarmament és la clau per a una profunda transformació de les nostres economies, per assegurar-nos que els éssers humans, i no la recerca del benefici, sigui els més valorat; economies en les quals els reptes ecològics han de ser solucionats i la justícia social global ha de ser buscada.

Amb el desarmament, la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, un contracte global social, i un nou tractat per la pau ecologista, podem afrontar reptes com per exemple la pandèmia del coronavirus.

Demanem als líders mundials, que es reuniran a l’Assemblea General de les Nacions Unides el setembre del 2020, que actuïn per una cultura de pau. Un camí pacífic significa que necessitem una estratègia global, un contracte social global i una cooperació global per assegurar-nos el suport de la població a escala mundial. Aquesta serà la solidaritat humana del segle XXI -per i amb la gent.Publicacions Relacionades
 02/04/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!