Comiat a Quico Gusi

Comiat a Quico Gusi

En Francesc “Quico” Gusi era un amic. Vam entrar en contacte quan es va crear la primera Campanya Contra el Comerç d’Armes que, sota l’aixopluc de Justícia i Pau i la Fundació per la Pau es va crear després del Referèndum de l’OTAN de 1986. Temps després, un cop extingida aquella Campanya, vam crear el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, en Quico no va participar, però l’amistat que havia arrelat amb diversos membres del Centre va continuar, i els contactes i relacions es sovintejaven perquè les qüestions que treballàvem continuaven sent les mateixes. Per una banda, perquè participàvem en les mateixes campanyes de desarmament, alhora que ens trobàvem en els actes i convocatòries del moviment per la pau, perquè a més, ell era soci de Justícia i Pau i mentre el Centre va estar ubicat en la seva seu ens visitava sovint. Unes visites i trobades que van continuar fins poc abans de morir.

Era un infatigable treballador per la pau, en els primers llibres i documents que vam editar en el Centre sempre es podia comptar amb alguna col·laboració seva. La seva anàlisi es va especialitzar en la R+D militar, donat que, com a enginyer químic, podia fer bones aportacions i certament les seves anàlisis sobre aquest àmbit eren, i encara són, de referència per a molts de nosaltres.

En Quico Gusi reunia en la seva persona l’entusiasme en el treball per la pau i la confiança en l’avenç cap a un món millor, i com a bon pacifista, era partidari de la cohesió i la cooperació per aconseguir societats més justes, i contrari a la divisió i els enfrontaments. I d’entre altres virtuts personals en destacava una, la ironia, que convertia en transformadora. Totes i tots els que el coneixíem sabíem que, quan te’l trobaves, les seves primeres paraules anirien acompanyades d’un somriure i d’alguna crítica a algun esdeveniment polític que mereixia algun escarni. Ho esperàvem i ho celebràvem amb goig. Ja no podrem gaudir d’aquells moments amb ell, però ens queda el seu record i exemple.

Pel camí ens han anat deixant molts amics i amigues treballadores per la pau, ara ens deixa en Quico Gusi, un nom que queda inscrit en la llista del moviment per la pau de Catalunya.

Era un amic i quan un amic se’n va sempre et quedes desvalgut i una mica orfe.

Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Barcelona, 8 de maig de 2020Publicacions Relacionades
 11/05/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!