Comunicat davant l’arribada del Bahri Tabuk, un altre vaixell saudita que transporta armes cap a la guerra al Iemen

Comunicat davant l’arribada del Bahri Tabuk, un altre vaixell saudita que transporta armes cap a la guerra al Iemen

Avui a les 12h dilluns 8 de maig s’espera una nova arribada d’un vaixell saudita que presumiblement carrega armament. El Bahri Tabuk va sortir de Baltimore (EUA) el 27 d’abril i atraca avui al port de Sagunt (València). Diverses entitats de promoció de la pau, la justícia global i en defensa dels drets humans, com el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i SETEM Comunitat Valenciana, volem continuar manifestant el nostre rebuig profund a l’arribada d’aquests vaixells que carreguen armes amb destinació a països que fan la guerra, com és l’Aràbia Saudita, que lidera la coalició bèl·lica que duu a terme la guerra del Iemen des de ja fa 8 anys. Els atacs saudites han tingut conseqüències nefastes per a la població civil i les seves infraestructures bàsiques, amb dos terços de la població necessitats d’ajuda humanitària i uns 10,3 milions de persones que requereixen amb urgència algun tipus d’assistència com ara menjar, atenció sanitària, aigua potable i sanejament i protecció. A més, 3,3 milions de persones, entre elles 2,1 milions de nens, es troben greument malnodrits.

En 2019, el European Center for Constitutional and Human Rights (ECCHR), Mwatana for Human Rights, Amnistía Internacional, la Campaign Against Arms Trade, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i Rete Pace Disarmo vam presentar conjuntament una Comunicació a la Cort Penal Internacional, reconstruint amb precisió i detall fins a 26 atacs aeris saudites contra civils, en què es va desplegar armament europeu, en aparent violació del dret internacional. Tot i així, s’han continuat enviant armes a l’Aràbia Saudita, vulnerant de forma flagrant el Tractat de Comerç d’Armes (TCA). En concret, l’article 2.2 del Tractat sobre comerç d’armes recorda que “les activitats de comerç internacional inclouran l’exportació, la importació, el trànsit, el transbordament i el corretatge”; l’article 6, sobre prohibicions, estableix que “Un Estat part no autoritzarà cap transferència d’armes convencionals compreses a l’article 2, paràgraf 1, ni d’elements compresos a l’article 3 o l’article 4, si en el moment de l’autorització té coneixement que les armes o els elements podrien utilitzar-se per cometre genocidi, crims de lesa humanitat, infraccions greus dels Convenis de Ginebra de 1949, atacs dirigits contra béns de caràcter civil o persones civils protegides com a tals, o altres crims de guerra tipificats en els acords internacionals en què sigui part”; així com l’article 9 sobre trànsit o transbordament.

El divendres 27 de febrer, la Secretaria d’Estat de Comerç de l’Estat espanyol va fer públic l’informe d’estadístiques d’exportacions de material de defensa i doble ús del primer semestre del 2022. Segons les dades publicades, Espanya va autoritzar l´exportació d’armament per un valor 4.192 milions d’euros, i va fer exportacions per un valor total de 1.293,1 milions. L’Aràbia Saudita no només continua sent el primer receptor d’armament espanyol, amb 302,2 milions d’euros (només durant el primer semestre de l’any), un 23,4% del total, sinó que es preveu que ho segueixi sent, ja que al mateix període es van autoritzar un total de 19 llicències d’exportació noves per valor de 994,6 milions d’euros.

Cal destacar que des del 14 d’abril les forces contendents es troben en negociacions de pau, i per això l’arribada de noves armes podria erosionar aquest fràgil procés.

Per aquests motius, les organitzacions signants instem a:

1. Que el Govern espanyol cessi immediatament la venda d’armes a l’Aràbia Saudita, en compliment del dret internacional, la posició comuna europea i la normativa estatal, i denegui l’atracament a ports espanyols a la naviliera saudita Bahri.

2 Que els càrrecs polítics competents i les autoritats portuàries deixin de permetre l’entrada a qualsevol naviliera que transporti armament amb destinació a països en conflicte i que, per tant, puguin incórrer en un incompliment de la normativa internacional, europea i estatal sobre comerç d’armes.

3. Que el govern autonòmic i els governs municipals de la Comunitat Valenciana exigeixin a les autoritats competents un ús ètic i ajustat a dret de les instal·lacions portuàries valencianes.

4. Que les associacions sindicals d’estibadors exigeixin el compliment de la normativa internacional de transferències d’armes a les autoritats competents; així com que se sumin a la negativa de participar en la cadena de subministrament d’armes a conflictes armats com el del Iemen, contribuint a la possible càrrega d’armament al Port de Sagunt, o altres ports espanyols, en vaixells de la naviliera saudita, Bahri, seguint l’exemple d’altres ports espanyols i europeus com Bilbao, França o Itàlia.

5. Que el govern municipal de Sagunt i el seu Consell Municipal de Pau, Solidaritat i Cooperació mantinguin un posicionament ferm de rebuig a l’arribada de la naviliera saudita, com a oportunitat per mantenir una coherència de polítiques amb les accions municipals adreçades al foment de la pau i la justícia global.

5. Finalment, exigim al Govern espanyol un replantejament i una redefinició de les polítiques de defensa i seguretat. Els interessos econòmics de la indústria militar mai no han d’estar per sobre de la legalitat ni del sentir majoritari de la ciutadania, que s’oposa a les guerres. Les armes espanyoles tampoc no han de ser utilitzades com a instruments de política exterior; i encara menys quan això suposa mort, violència i danys irreversibles per a milions de persones.

Organitzacions signants:

Centre Delàs d’Estudis per la Pau – @CentreDelas – www.centredelas.org

SETEM Comunitat Valenciana – @SETEMPV – www.setemcv.org

Ongi Etorri Errefutxiatuak – @oeebizkaia – https://ongietorrierrefuxiatuak.info/es/

La Guerra Empieza Aquí (LGEA) – @LGEAbizkaia – laguerraempiezaaqui@gmail.com

Descarrega el comunicat aquí.Publicacions Relacionades
 08/05/2023

Linia de recerca :
Publicat en Sagunt, el 08/05/2023
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!