Comunicat de premsa: Els ministres d’Afers Estrangers de la UE han de prendre mesures contra Aràbia Saudita en vista de la situació alarmant al Iemen, segons membres de l’ENAAT

Comunicat de premsa: Els ministres d’Afers Estrangers de la UE han de prendre mesures contra Aràbia Saudita en vista de la situació alarmant al Iemen, segons membres de l’ENAAT

Barcelona, 5 de febrer de 2016

Deu organitzacions de pau de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT), incloent-hi el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, fan una crida als ministres de la UE per a que suspenguin les ventes d’armes i considerin un embargament d’armes a Aràbia Saudita.

Com ja s’ha informat àmpliament, la guerra a Iemen està tenint un impacte molt greu sobre la població civil i les infraestructures vitals del pais, com ara hospitals, escoles i accés a l’aigua potable, el que representen greus violacions tan del Dret Internacional Humanitari (DIH) com de la legislació internacional en matèria de Drets Humans, en gran mesura a causa dels atacs aeris efectuats per l’Aràbia Saudita i els seus aliats segons fonts de Nacions Unides[1].

Els membres de l’ENAAT confirmen que les xifres mostren que els estats membres de la UE són els principals proveïdor d’armes a l’Aràbia Saudita: segons el SIPRI, el 59% dels importacions d’armes saudites entre 2009 i 2014 van venir d’Europa. Entre 2009 i 2013, els països europeus van aprovar llicències per a transferències d’equipaments i tecnologies militars a l’Aràbia Saudita per valor de més de 19 mil milions d’euros.

Tot i així, des de la publicació dels primers informes creïbles sobre violacions del Dret Internacional Humanitari per part de la coalició liderada per l’Aràbia Saudita, fets públics el maig de 2015, països de la UE com França, Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Espanya i Itàlia han continuat acordant contractes o suministrant licències per a la venda de quantitats d’armes a l’Aràbia Saudita, incloent-hi entrenaments militars, pel simple benefici de companyies privades, com indiquen molts informes de premsa. Aquest fet representa una clara violació de la Posició Comuna de la UE sobre el Control de les Exportacions d’Armes[2], així com del Tractat de Comerç d’Armes.

En vista de la reunió informal a Amsterdam del Consell d’Afers Exteriors del proper divendres i dissabte, instem a:

* Els Estats membres de la UE a suspendre immediatament les transferències d’armes i altre suport militar a l’Aràbia Saudita i els seus aliats en aquest conflicte.

* VP/AR Federica Mogherini a proposar un embargament d’armes (incloent entrenament militar) a l’Aràbia Saudita.

* Els Estats Membres de la UE a aplicar una interpretació molt més estricta de la Posició Comuna de la UE i permetre els controls parlamentaris nacionals sobre la seva aplicació en els països on això no succeeix.

PER A MÉS INFORMACIÓ:

premsa@centredelas.org

Signat per:

BUKO-Campaign stop-arms-trade (Alemània) 

Campaign Against Arms Trade (RU) – www.caat.org.uk 
Centre Delàs d’Estudis per la Pau (Espanya) – www.centredelas.org 
Group Switzerland Without an Army – GSoA (Suïssa) – http://www.gsoa.ch L’Observatoire des armements (França) – www.obsarm.org
Human Rights Institute (Eslovàquia) – www.ludskeprava.sk
Peace Union of Finland – http://www.rauhanliitto.fi/frontpage 
Rete Italiana per il Disarmo (Itàlia) – www.disarmo.org 
Stop Wapenhandel (Holanda) – www.stopwapenhandel.org 
Vredesactie (Bèlgica) – www.vredesactie.be

 [1]Link a la declaració de l’Alt Comissionat de Nacions Unides pels Drets Humans del desembre, així com recull de premsa sobre l’informe complet d’experts de Nacions Unides per al Consell de Seguretat de l’ONU del mes de gener.

[2]criteri 2 de la P.C que diu que “Els Estats membres han de denegar” llicències si hi ha un “risc clar” de que els equips “puguin” ser utilitzats en violació del Dret Internacional Humanitari; l’art.6 del TCA inclou una referència similar.


  Llegeix l'article a ENAAT

Publicacions Relacionades
 05/02/2016

Linia de recerca :
Publicat en ENAAT, el 05/02/2016
Ja pots matricular-te a la pròxima edició de l'Escola Pacifista que tindrà lloc a Catalunya els mesos de març i abril de 2024