Comunicat de premsa: La UE hauria de promoure la pau i no subvencionar la indústria armamentista

Comunicat de premsa: La UE hauria de promoure la pau i no subvencionar la indústria armamentista

Grups pacifistes passen a l’acció per prevenir que diners públics de la UE vagin a la recerca militar

13-09-2016 – Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Brussel·les, Hèlsinki, Londres, Lió, Praga, Roma, Estocolm


En una crida als membres del Parlament Europeu i als parlaments dels estats membres de la UE, activistes per la pau i la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT, en les seves sigles en anglès), estan fent una crida per dir “no” a la inclusió de la recerca de la indústria armamentista al pressupost de la UE. S’ha demanat als parlamentaris que rebutgin l’Acció Preparatòria (AP) en recerca de defensa la qual la Comissió Europea vol incloure en la nova línia de pressupost, que es debatrà a partir de la setmana que ve. “Europa hauria de donar suport a la pau i no subvencionar armes” segons els activistes.


Després de diversos anys de treball discret i persistent, en particular des de grups de lobby de la indústria de les armes com l’ASD, i amb el suport d’alguns Estats membres i diputats del parlament europeu, la UE està a pocs passos de començar a subvencionar recerca per la producció d’armes utilitzant diners públics Europeus.

Una Acció Preparatòria (AP) en recerca de defensa redactada pel “Grup de Personalitats” assessor, més de la meitat representants de la indústria, està inclòs en l’esborrany del pressupost del 2017. La indústria armamentista està assessorant la UE per subvencionar la indústria armamentista. La comissió ja ha acceptat aquest PA i la decisió està ara en mans del Parlament Europeu i els Estats Membres.

Aquesta no és la UE que volem!
Fins ara, els productes militars han estat sempre exclosos de les línies de pressupost de la UE. Això està a punt de canviar. I només és el principi, ja que l’objectiu a llarg termini és establir un Programa d’Investigació Europea de Defensa de ple dret, per valor de 3,5 bilions d’euros entre 2021 i 2027.

El pressupost de la UE no és extensible, el que necessàriament significa retallades dràstiques en detriment d’altres accions –civils-. A més, el primer objectiu declarat d’aquestes subvencions és preservar la competitivitat de la indústria armamentista i la seva capacitat d’exportar a l’estranger, incloent a països que estan contribuint a la inestabilitat i prenent part en conflictes mortífers, com Aràbia Saudita.

Hem d’aturar això ara!
ENAAT està fent una petició a parlamentaris nacionals i europeus i als governs nacionals per evitar la inclusió de la recerca de la indústria de les armes en el pressupost de la UE. Els diners europeus no haurien d’anar destinats a la indústria armamentista. Els diners assignats a la recerca haurien d’estar destinats a projectes desenvolupant maneres pacifistes de resoldre i preveure conflictes, i en particular abordant l’arrel de la inestabilitat com el canvi climàtic.

Més informació es pot trobar aquí en el comunicat 
Segueix la nostra campanya al Facebook noEUmoney4arms i al twitter @EnaatInfo

L’European Network Against Arms Trade (ENAAT) va ser fundada l’any 1984 i inclou grups i particulars que veuen el comerç d’armes com una amenaça per la pau, la seguretat i el desenvolupament. Estem compostos per 14 campanyes nacionals i grups de recerca de 13 països europeus i 3 organitzacions europees o internacionals.

Contacte:
A Barcelona: Jordi Calvo, jcalvo@centredelas.org, mòbil: 658041818
A Brussel·les: Laëtitia Sédou, tel: +32.2.234.30.60 – mobile:+32.496.15.83.91 – laetitia@enaat.org

Més referències:
European military industry: EU, give us 3.5 billion euros for military research – http://stopwapenhandel.org/node/1844

* Imatge de Tristan K. via Flickr: https://www.flickr.com/photos/snapandsee/27389754851Publicacions Relacionades
 13/09/2016

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!