Coneix les ponents de les Jornades “El pacifisme davant de les violències globals: de la militarització de fronteres a l’emergència climàtica”

Coneix les ponents de les Jornades “El pacifisme davant de les violències globals: de la militarització de fronteres a l’emergència climàtica”

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, coincidint amb el seu 20è aniversari, organitza les Jornades “El pacifisme davant de les violències globals: de la militarització de fronteres a l’emergència climàtica” que tindran lloc el dijous 22 d’octubre de 17:30 a 20:30h, en format virtual.

Arcadi Oliveres

Economista i activista per la justícia social, membre fundador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Arcadi Oliveres és llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona. Més tard es va doctorar amb la tesis “La indústria militar a Espanya”. Ha sigut professor d’economia de la Universitat Autònoma de Barcelona. És un economista i activista per la justícia social i la pau. Ha militat a l’organització Justícia i Pau fins a arribar a ser-ne el president. Ha col.laborat en nombrosos projectes de drets humans i desarmament. És president de la Universitat Internacional per la Pau. Ha estat guardonat amb el Premi Internacional Alfonso Comín i el Premi Memorial Lluís Companys, entre d’altres.

Pere Ortega

President del Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Pere Ortega és llicenciat en Història Contemporània i postgrau en Hisenda Pública per la Universitat de Barcelona. És president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i professor del curs Conflictologia de la Universitat Oberta de Catalunya. També és president de la Federació d’ONG per la Pau fins 2013. És investigador i analista en temes de pau, noviolència, desarmament i conflictes. És autor de diversos llibres, entre d’altres, Economia (de guerra) (2018), El Lobby de la industria militar española (2015) i La sociedad noviolenta (2015). Així mateix, és col·laborador habitual en diversos mitjans i escriptor d’un blog a Publico.es: Crónicas Insumisas.

Blanca Garcés

Investigadora sènior de l’àrea de Migracions i coordinadora d’investigació del CIDOB.

Blanca Garcés és investigadora sènior de l’àrea de Migracions i coordinadora d’investigació del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). És doctora cum laude en Ciències Socials per la Universitat d’Amsterdam i llicenciada en Història i Antropologia per la Universitat de Barcelona. Va rebre el premi a la millor tesis doctoral en sociologia dels Països Baixos tant al 2009 com al 2010. La Blanca ha treballat en diferents aspectes al voltant de la migració a Espanya i Malàisia. Va ser investigadora postdoctoral Juan de la Cierva i professora convidada a la Universitat Pompeu Fabra. Tanmateix, és professora associada al Departament de Ciència Política de la Universitat de Barcelona i membre de la xarxa europea IMISCOE. En quant a bibliografia, acaba de publicar un llibre sobre les polítiques i els processos d’integració a Europa, juntament amb Rinus Pennis.

Isabel Galí

Periodista, excorresponsal de TV3 a l’Amèrica Llatina i l’Orient Mitjà.

Isabel Galí és graduada en Ciències de la Comunicació per l’Universitat Autònoma de Barcelona i té un Màster en Relacions Internacionals i Cooperació de l’Universitat de Barcelona. Ha treballat com a periodista i corresponsal per diferents mitjans de comunicació, nacionals i internacionals. A més, ha sigut corresponsal a Amèrica Llatina durant tres anys i al Pròxim Orient per dos anys més. Actualment, i desde ja fa gairebé 20 anys, treballa a la secció de notícies internacionals a TV3. És també sotsdirectora del programa de televisió “Món”.

Helena Maleno

Periodista i defensora dels drets humans a la frontera

Helena Maleno és activista per la defensa dels drets humans així com periodista, escriptora i investigadora en temes de migracions. És fundadora del col·lectiu “Caminando Fronteras”. Ha treballat com a investigadora en diferents organitzacions com SOS Racisme, Oxfam o Women’s Link Worldwide, entre moltes altres. Fou delegada a Marroc de CEAR (Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat). També ha treballat com a consultora en la regió MENA per a la Relatora de les Nacions Unides. Ha rebut diferents premis, entre ells el premi “Séan McBride” 2018 de l’International Peace Bureau.

Niamh Ni Bhriain

Coordinadora del programa de Guerra i Pacificació del Transnational Institute (TNI), experta en militarització i migracions.

Niamh Ni Bhriain coordina el programa Guerra i Pacificació del TNI. Se centre en l’estat de guerra permanent i la pacificació de la resistència. Té un màster en Dret Internacional dels Drets Humans a la Universitat Nacional de Irlanda a Galway (NUIG). Prèviament, Niamh va viure uns anys a Colòmbia i Mèxic, treballant amb organitzacions de la societat civil i les Nacions Unides en els àmbits de la construcció de la pau, la justícia de transició, la protecció dels defensors dels drets humans i l’anàlisi de conflictes. També va treballar durant un temps a Brussel·les, realitzant activitats d’incidència política a institucions europees relacionades amb el conflicte a Colòmbia.

Gabriela Serra

Presidenta del Consell Català de Foment de la Pau i activista social

Gabriela Serra és una mestra i activista. Va ser diputada al Parlament de Catalunya amb la CUP-Crida Constituent. Ha estat membre de les Brigades Internacionals de Pau a Guatemala i presidenta de la Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament, així com militant de Cercles Obrers Comunistes i del Moviment Comunista. Actualment és membre d’Entrepobles, la Fundació per la Pau, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la Plataforma Pau i Democràcia i l’Assemblea Nacional Catalana.

Tica Font

Experta en economia de guerra i membre fundadora del Centre Delàs

Tica Font és llicenciada en Física Nuclear per la Universitat de València. La Tica ha estat professora en educació no formal, tutora de la UNED (Universitat Nacional a Distància), tècnica de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, vicepresidenta de l’associació Justícia i Pau i presidenta de la Federació Catalana d’ONG per la Pau. Tanmateix, va dirigir el Institut Català Internacional per la Pau del 2009 al 2018. És una de les fundadores del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. És experta en economia de defensa, comerç d’armes, pressupostos de defensa i indústria militar.

Koldobi Velasco

Professora de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria, investigadora social i activista antimilitarista.

Koldobi Velasco pertany al grup antimilitarista AA.MOC de Les Palmes de Gran Canaria i és membre de l’equip coordinador de la IRG (Internacional de Resistentes a la Guerra). És professora de Treballs Socials de la ULPGC i membre de la Red Canaria en Defensa del Serveis Socials Públics. Al 2016, Koldobi va guanyar el premi CAN del Cabildo de Gran Canaria. És també membre de l’Associació Canaria d’Economia Alternativa.

David Fernández

Periodista, activista i membre de Coop57.

David Fernàndez és periodista i activista social. Va ser diputat del Parlament de Catalunya per la CUP, exercint el càrrec de president-portaveu del Grup Mixt. Després d’exercir com a independent, va passar a formar part de la CUP com a militant. Actualment és membre de la plataforma Sobiranies i la Xarxa d’Economia Solidària i escriu en nom de Coop57, una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris.

Javi Raboso

Sociòleg i activista de drets humans, responsable de la campanya de Cultura de Pau a Greenpeace España

Javi Raboso és sociòleg per la Universidad Complutense de Madrid y activista de drets humans. És responsable de la campaña de Democràcia i Cultura de Pau a Greenpeace España. Raboso és també coordinador de la Escuela de Activismo, creada per Greenpeace i Novact amb l’objetiu de formar en movilització social a partir de l’acció pacífica.

Carmen Magallón

Presidenta de WILPF Espanya, experta en les interrelacions de gènere, ciència i cultura de pau.

Carmen Magallón és una catedràtica de Física i Química especialitzada en la història de les dones en la ciència, l’anàlisi epistemològic del quefer científic i les relaciones entre gènere, ciència i cultura de la pau. Va passar de la direcció de la Fundació SIP a la presidència del Patronat. Va ser escollida Presidenta de WILPF Espanya (Lliga Internacional de Dones per la Pau i la Llibertat).

Jordi Calvo

Coordinador del Centre Delàs i investigador sobre la economia de defensa

Doctor en pau, conflictes i desenvolupament, economista i investigador sobre cultura de pau, desarmament i economia de la defensa. Ha treballat com a coordinador de projectes humanitaris a Libèria, Costa d’Ivori, Mauritània, Uganda, Zàmbia, República Democràtica del Congo, Nigèria, República Centreafricana. És coordinador del Centre Delàs i professor de relacions internacionals, conflictes armats, economia de defensa i cooperació (UJI, URL, UOC). Actualment és vicepresident de la Junta de l’International Peace Bureau (IPB).

Ainhoa Ruiz Benedicto

Investigadora al Centre Delàs d’Estudis per la Pau, experta en militarització de fronteres.

Ainhoa Ruiz té un màster en gestió de conflictes armats i socials i un doctorat en pau, conflictes i desenvolupament en l’UJI en militarització de fronteres. És investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau en línies de recerca sobre militarisme, militarització de les fronteres, seguritització i comerç d’armes. Participa en diferents campanyes antimilitaristes com en la plataforma Desmilitaritzem l’Educació. Ha participat en projectes educatius al Perú, en accions activistes a Palestina i en projectes de resolució de conflictes armats amb grups de joves a Colòmbia.


Pots consultar el programa complet de les Jornades i inscriure’t aquí.



Publicacions Relacionades
 16/10/2020

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València