Crònica de l’acció de les activistes de la campanya Banca Armada a la Junta d’accionistes de Bankia 2018

Crònica de l’acció de les activistes de la campanya Banca Armada a la Junta d’accionistes de Bankia 2018

El dimarts 10 d’abril dos membres de la Campanya Banca Armada van participar a la junta d’accionistes de Bankia que es va celebrar a València.

Així, Edgar Vega i Enrique Sánchez, representants de la campanya integrada actualment per set organitzacions -Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i FETS- van explicar davant dels accionistes i els mitjans de comunicació els vincles d’aquesta entitat amb la indústria de l’armament per sensibilitzar i denunciar davant la societat els vincles d’aquestes pràctiques financeres amb les tragèdies humanes conseqüència dels conflictes internacionals.

L’any passat, el president José Ignacio Goirigolzarri va negar que la seva entitat financés cap tipus d’empresa d’armes. Però segons els informes elaborats pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, entre 2011 i 2016 Bankia ha invertit més de 180 milions d’euros en empreses d’armament.

Com va explicar Edgar Vega, l’empresa que ha rebut més finançament (concretament, 142 milions d’euros en crèdits) ha estat MAXAM, fabricant dels explosius militars més grans del món. Aquesta empresa espanyola fabrica explosius civils i militars: municions de morter, de calibre mitjà, d’artilleria i d’armes lleugeres; granades subaquàtiques; i bombes lapa, entre d’altres. A més, els exporta a països com ara Arabia Saudí, que està implicat des de fa anys a la guerra del Iemen. Cal recordar que aquesta empresa va ser responsable de la fabricació de mines anti-persona i bombes de dispersió, que no va deixar de produir fins que no es va fer explícita la prohibició d’aquest tipus d’armament.

Una altra de les empreses finançades és NAVANTIA, la principal fabricant espanyola de bucs de guerra que ha rebut 30 milions d’euros en crèdits. Es dedica a la construcció naval militar per a les armades d’Espanya, Noruega, Veneçuela, Xile, i Malàisia.

Bankia també ha destinat més de 5 milions i mig d’euros en fons d’inversió, accions i bons a Indra, una empresa de l’Estat Espanyol que desenvolupa, entre altres coses, electrònica militar, simuladors de vol, sistemes de tir i de defensa electrònica. Subministra armes i altres equipaments militars que alimenten els conflictes armats, i alhora es beneficia per partida doble del drama de la guerra, ja que ven equips de seguretat i control de fronteres per evitar l’entrada de les persones en busca d’asil al territori de la Unió Europea.

Finalment, OESIA ha rebut de Bankia 2 milions i mig d’euros en crèdits. És una empresa espanyola que desenvolupa tecnologia aplicada al sector militar, com els simuladors d’artilleria de campanya que s’utilitzen en nombrosos exèrcits o com els sensors de cerca i seguiment per infrarojos necessaris per a la cerca i detecció automàtica de blancs. L’exèrcit d’Aràbia Saudita ha adquirit 76 d’aquests avions de guerra, que molt probablement estan sent utilitzats en l’ofensiva bèl.lica saudita al territori iemenita, com va apuntar Enrique Sánchez.

Durant les darreres setmanes, la campanya va participar a la junta del BBVA que es va celebrar a Bilbao, a la del Banco Santander, celebrada a Santander i a la de Caixabank, celebrada a València. El 19 d’abril participarà a la Banc Sabadell gràcies als vots que accionistes d’arreu de l’estat han delegat per denunciar les males pràctiques d’aquestes empreses.

Pots veure els vídeos de les intervencions dels membres de la campanya i la resposta del president aquí.



Publicacions Relacionades
 12/04/2018

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València