Crònica de la participació a la Junta d’Accionistes de CaixaBank 2017

Crònica de la participació a la Junta d’Accionistes de CaixaBank 2017

La Campanya Banca Armada -integrada actualment pel Centro Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia y Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i Fets- ha participat un any més en la Junta General d’Accionistes de CaixaBank, celebrada el passat dijous 6 d’abril de 2017 a Barcelona. La delegació de més de 25.000 accions cedides per accionistes de CaixaBank que no estan d’acord amb les polítiques d’inversions en empreses d’armes per part del seu banc, ha donat veu als activistes de la campanya en la junta.

Vídeo Primera Intervenció:

http://www.bancaarmada.org/es/videos-blog/531-primera-intervencion-en-la-junta-de-accionistas-de-caixabank-2017

En la primera intervenció Xema Moya, membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i en representació de la Campanya Banca Armada, ha denunciat la coresponsabilitat de CaixaBank en el patiment de milers de civils d’arreu que viuen les conseqüències de guerres i tensions que es mantenen actives amb armes que provenen de la indústria militar, a la que l’entitat bancària finança. “Caixabank finança empreses d’armes, algunes de les que es beneficien per partida doble dels conflictes armats. Primer ofereixen els seus productes a països que abans o després acaben patint alguna guerra o participant en ella encara que sigui en territori estranger. Per després oferir els seus productes per la gestió militaritzada de les fronteres que està instaurant la Unió Europea. Tractant així les persones refugiades que fugen de les guerres que elles poden haver alimentat com a enemics militars”.

Vídeo Segona Intervenció:

http://www.bancaarmada.org/es/videos-blog/532-segunda-intervencion-en-la-junta-de-accionistas-de-banc-sabadell-2018

En la segona intervenció, Mònica Vega, membre de SETEM Catalunya i en representació de la Campanya Banca Armada, ha posat en relleu les controvertides concessions de crèdits CaixaBank a l’empresa MAXAM, fabricant de mines antipersona i bombes de dispersió fins a la seva prohibició, armament que ha provocat milions de mutilacions a civils d’arreu. “MAXAM fabrica a través de la seva filial EXPAL tot tipus d’explosius militars, municions i bombes. MAXAM afirma estar present en infinitat de països del món, alguns d’ells en zones de conflicte o de dubtosa reputació pel que fa al respecte de les llibertats i dels drets humans”.

Totes dues intervencions han instat a CaixaBank a que assumeixi les seves coresponsabilitats en les guerres i el drama de persones refugiades, i deixi de finançar empreses que produeixen armament. En la seva resposta, Jordi Gual, president de CaixaBank, ha apel·lat als principis de responsabilitat social corporativa així com als principis d’inversions responsables de l’ONU que segueix CaixaBank. Jordi Gual ha assegurat que l’entitat no està present en el capital d’empreses fabricants d’armes. Per al contrari, les dades extretes de la recerca i recollides en el informe del Centre Delàs “Els bancs que inverteixen en armes. Actualització del finançament d’armament nuclear, de bombes de dispersió i de les principals indústries militars espanyoles (2011-2016)” demostren que CaixaBank és el cinquè banc espanyol que més inverteix i finança les empreses d’armes.



Publicacions Relacionades
 25/04/2017

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”