Desmilitaritzeu: Invertiu en les necessitats de la gent!: presentació dels Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar 2019

Desmilitaritzeu: Invertiu en les necessitats de la gent!: presentació dels Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar 2019

L’actual estat de les relacions internacionals ens mostra com la militarització incrementa, cosa que es veu reflectida en el substancial augment de la despesa militar mundial. D’acord amb les dades del SIPRI (Institut Internacional d’Investigació per a la Pau d’Estocolm) de maig del 2018, la despesa militar ha continuat pujant, en aquesta ocasió, per sobre de l’1,1% en termes reals. Aquestes partides de despesa també han incrementat en regions amb un alt nivell de conflicte, com és el cas de l’Orient Mitjà. D’acord amb les dades facilitades pel mateix Institut, 7 dels 10 països amb més despesa militar mundial estan ubicats a l’Orient Mitjà. L’auge del militarisme contribueix a, i és alimentat pel comerç d’armes, el qual continua amb la tendència a l’alça que va començar a principi del mil·lenni, com indica el volum d’exportacions d’armes durant els anys 2013-2017, un 10% superior al de període 2008-2012.

La despesa militar global ja suposa un 2,3% del PIB mundial. Els governs estan dipositant recursos en el sector militar, recursos que s’haurien d’utilitzar a favor dels drets humans, així com per assegurar-se que la gent pot gaudir dels drets econòmics i socials consagrats en el Conveni Internacional per als drets Econòmics, Socials i Culturals de la Carta de les Nacions Unides. Moltes organitzacions per al desenvolupament i la pau estimen que si cada país reduís anualment al voltant del 10% dels recursos destinats a armes i al sector de defensa, es podrien aconseguir i resoldre els principals reptes establerts per les Nacions Unides en els seus objectius de desenvolupament sostenible.

És necessari recordar que el militarisme té impactes seriosos en la vida de les persones, generant greus riscos per a la seva seguretat i el seu benestar. D’acord amb els últims informes d’ACNUR, hi ha 65,6 milions de persones desplaçades, de les quals 40,3 milions són desplaçades internes, 22,5 són refugiades en altres estats i 2,8 milions estan sol·licitant asil. Hi ha persones desplaçades com a resultat de conflictes en països com Síria, el Iemen, l’Afganistan, l’Iraq i Palestina, així com en diversos països africans i llatinoamericans.

Avui dia, el canvi climàtic és l’amenaça global més seriosa que té la humanitat. Fins i tot el Fòrum Econòmic Mundial està d’acord amb aquesta afirmació. Malgrat això, els polítics continuen escoltant l’1% dels més poderosos, en lloc de la gran majoria. El canvi climàtic és una conseqüència directa del poder global i el consum de masses, i és la principal amenaça per a la gent que resideix en el Sud Global, així com per al mateix planeta i la seva diversitat.

Volem convèncer els governs de la necessitat d’invertir en salut, educació, treball i canvi climàtic en lloc d’invertir en l’àrea militar. Necessitem construir urgentment estructures de seguretat humana en tot el món, posant a la vegada el fre a la guerra i la destrucció.

Hem d’implicar als ciutadans i les organitzacions en un debat robust i obert sobre els resultats contraproduents de la despesa militar. Amb més força que mai, demanem a totes les persones que arribin a nous companys per treballar en la Campanya Global per a la Reducció de la Despesa Militar, i aconseguir així que els Dies d’Acció Global per a la Reducció de la Despesa Militar (GDAMS) siguin un gran èxit. Desplacem fons de la despesa militar a la pau!

Desmilitaritzeu: Invertiu en les necessitats de la gent!

Consulta el comunicat complet aquíPublicacions Relacionades
 28/02/2019

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!