Dia d’Acció Europea per a exigir “No més armes per a la coalició liderada per l’Aràbia Saudita. La guerra a Iemen – made in Europe”

Dia d’Acció Europea per a exigir “No més armes per a la coalició liderada per l’Aràbia Saudita. La guerra a Iemen – made in Europe”
20200325 StopArminSaudi Accio ENAAT

Des de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT), de la qual el Centre Delàs d’Estudis per la Pau és membre actiu, s’ha organitzat una campanya europea per a exigir “No més armes per a la coalició liderada per l’Aràbia Saudita”. El Dia d’Acció serà el pròxim 25 de març, i agruparà accions de diferent índole organitzades pels partners dels diferents països de la xarxa de pau i desarmament europea.

L’ONU ha qualificat la guerra al Iemen com el “pitjor desastre humanitari del món causat per l’home”. Des de 2015, milers de civils han mort en el conflicte armat. Molts més han sofert i continuen sofrint fam i malalties. Totes les parts implicades en el conflicte són responsables de les violacions dels drets humans.

Al març de 2015, la coalició dirigida per l’Aràbia Saudita va iniciar la seva intervenció militar al Iemen. Els seus atacs aeris són una de les principals causes de les víctimes civils. Des de 2015 s’han produït més de 20.000 atacs aeris que han matat a milers de civils. Almenys el 30% dels atacs han estat dirigits contra objectius civils com hospitals, escoles, autobusos i zones residencials.

Malgrat la guerra actual i dels informes sobre la violació del dret internacional humanitari per part de la coalició dirigida per l’Aràbia Saudita, les empreses europees d’armament s’estan beneficiant de la guerra al Iemen i dels sofriments que ha causat, en subministrar armes als membres de la coalició. Aquestes exportacions són autoritzades i secundades pels governs europeus a pesar que contradiuen els criteris establerts a nivell de la Unió Europea.

La pressió de la societat civil ha portat a un nombre cada vegada major de països europeus a imposar restriccions al subministrament d’armes als membres de la coalició, com l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units. No obstant això, aquestes restriccions tenen nombroses febleses i llacunes. Altres països continuen subministrant armes sense cap mena de límit. En exportar armes a la coalició dirigida per l’Aràbia Saudita, les empreses armamentistes i els governs europeus contribueixen al sofriment del poble iemenita.

Aquesta guerra també és “Made in Europe” i hem de continuar treballant per a aturar-la aquí.

En el cinquè aniversari del començament de la guerra a Iemen, aixecarem una sola veu cap a les empreses d’armament, els governs nacionals i la UE: Deixin d’armar a la coalició dirigida per l’Aràbia Saudita! Participeu amb nosaltres en la nostra demanda d’un embargament d’armes en tota la UE contra tots els membres de la coalició liderada per l’Aràbia Saudita i participeu el 25 de març en una de les activitats organitzades.

Pròximament, es podrà consultar la llista d’activitats organitzades en les diferents ciutats europees en la web de l’ENAAT.Publicacions Relacionades
 04/03/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!