Dia Global d’Acció sobre la Despesa Militar

Dia Global d’Acció sobre la Despesa Militar

La despesa militar mundial aconsegueix els 1,8 bilions de dòlars

A Espanya es produeix per primera vegada des que va començar la crisi el 2008 un augment del pressupost militar

cat1

Coincidint amb el Dia Global d’Acció sobre la Despesa Militar, el SIPRI publica el seu informe anual sobre despesa militar del 2014, en el qual constata que la despesa militar mundial cau en termes reals per tercer any consecutiu, encara que només en un 0,5 per cent. En tot cas, la despesa militar mundial segueix sent la suma colossal d’1,8 bilions de dòlars. Mentre es produeix una reducció dels pressupostos de defensa occidentals, per les polítiques d’austeritat a Europa occidental i les limitacions pressupostàries als Estats Units, aquesta es veu compensada per l’augment significatiu de la despesa militar a Àfrica, Europa de l’Est i Orient Mitjà.

Entre els Estats que més gasten en defensa, Estats Units, és el país que segueix consagrant el major pressupost a assumptes militars. Els tres països que el segueixen en el rànquing mundial, Xina, Rússia i Aràbia Saudita, han incrementat la seva despesa militar en el 2014. Entre els 10 principals pressupostos militars es mantenen les principals potències europees (França, Regne Unit i Alemanya), Índia, Japó i Corea del Sud.

A Europa, mentre als països de la part occidental el pressupost gairebé no canvia o es redueix lleugerament, els països d’Europa central han augmentat el seu pressupost de defensa. Si bé la crisi ucraïnesa no ha influenciat encara en la despesa dedicada a defensa –excepte a Ucraïna– existeixen indicis que apunten a un augment en el 2015 per part dels països d’Europa central i del nord.

A Espanya es produeix per primera vegada des de va començar la crisi en el 2008, un augment del pressupost militar. El Govern espanyol ha presentat un pressupost de defensa per 2015 que suposa un augment de l’1,1%. A més, com és habitual als pressupostos dels últims anys, el destinat al Ministeri de Defensa ha estat menysvalorat, ja que la despesa militar final serà amb tota probabilitat un 30% superior al consignat, conseqüència de les partides que es destinen als Programes Especials d’Armament, al cost d’Operacions militars en l’exterior i a l’augment de la despesa destinada a la R+D militar. La despesa militar real espanyola pel 2015 aconseguirà amb tota probabilitat els 17.000 milions d’euros, un 4% del pressupost, 353 euros per persona.

En un context de desmantellament de l’Estat del benestar i de contínues retallades en les polítiques socials no podem permetre que se segueixi destinant diners públics al sector militar. El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, membre promotor de la Campanya Global sobre la Despesa Militar que celebra el Dia d’Acció Global sobre la Despesa Militar GDAMS, advoca per la reducció de la despesa militar per invertir en la despesa social.
Publicacions Relacionades
 13/04/2015

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!