Les organitzacions i xarxes de pau de tot l’Estat espanyol sol·licitem al Govern espanyol la seva adhesió al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN)

Les organitzacions i xarxes de pau de tot l’Estat espanyol sol·licitem al Govern espanyol la seva adhesió al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN)

El 26 de setembre es va celebrar el Dia Internacional per a l’Eliminació Total de les Armes Nuclears. També es compleixen 8 mesos des de l’entrada en vigor el 22 de gener de 2021 del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, data en la qual es van declarar armes il·legals. Aquest fet històric ha suposat un gran èxit de les persones i organitzacions que formen part de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), guanyadora el premi Nobel de la Pau 2017, i que promou l’adhesió i la implementació del Tractat de les Nacions Unides sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

A l’Estat espanyol la causa antinuclear i la campanya ICAN han estat liderades per FundiPau i el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, dues organitzacions amb una extensa trajectòria que hem aconseguit, a través de diverses iniciatives, que la petició de la signatura i ratificació del TPAN per part de Govern espanyol hagi estat recolzada per diversos grups parlamentaris. Però malgrat tots els esforços, no s’ha aconseguit encara que el Govern espanyol s’adhereixi al TPAN. Per això vam llançar la campanya “10 Raons per signar el TPAN”.

Una enquesta d’opinió pública realitzada per YouGov, a instància d’ICAN, ha revelat el novembre de 2020 que el 89% de la població espanyola creu que el Govern espanyol hauria d’unir-se al Tractat, i que només el 4% s’hi oposa. A més, el 78% creu que Espanya hauria d’estar entre els primers estats de l’OTAN a unir-se, fins i tot enfrontant la pressió dels seus aliats.

És àmpliament conegut l’efecte devastador que les armes nuclears poden produir i produeixen sobre la vida al planeta Terra. Com descriu ICAN, les armes nuclears són una amenaça existencial. Són les armes més inhumanes i indiscriminades mai creades. Violen el dret internacional, causen greus danys a l’entorn, soscaven la seguretat nacional i mundial i desvien vasts recursos públics de la satisfacció de les necessitats humanes.

De la mateixa manera que la defensa dels drets de les dones i les nenes o la defensa el medi ambient són objectius transversals per a moltes organitzacions implicades en la construcció de pau, o comencen a ser-ho, enfrontar el militarisme a través del desarmament universal, començant pel desarmament nuclear, interpel·la a totes les nostres organitzacions, sigui quin sigui el nostre enfocament específic.

La campanya “10 Raons per signar el TPAN” que ara presentem té per objectiu unir a entitats i organitzacions que vulguin sumar els seus esforços, reflexions i anàlisis sobre la necessitat inajornable de l’adhesió del Govern espanyol al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears.

Serà la iniciativa de les entitats i organitzacions que se sumin a la campanya la qual aconseguirà que aquesta qüestió sigui analitzada des de múltiples perspectives, per d’aquesta manera apropiar-nos col·lectivament de les innombrables raons que ens adverteixen dels riscos que té ignorar el Tractat, així com les oportunitats per a la pau que s’obren amb la signatura d’aquest.

Qui pot formar part de la campanya?

Qualsevol entitat o organització de la societat civil que comparteixi els valors i principis del moviment pacifista en relació a les armes nuclears.

Entitats adherides a la Campanya (a 23/09/2021)

 • AIPAZ
 • Alcaldes y Alcaldesas por la Paz – Mayors for Peace
 • APDHA (Asociación Pro DDHH Andalucía)
 • Can Jonch – Centre de Cultura per la Pau (Ajuntament de Granollers)
 • Centre Delàs de Estudis per la Pau
 • Desarma Madrid
 • Ecologistas en Acción
 • FUHEM
 • Fundación SIP
 • FundiPau
 • Gernika Gogoratuz
 • Greenpeace España
 • WILPF España

Aquelles organitzacions, entitats i col·lectius que vulguin adherir-se a la campanya poden fer-ho posant-se en contacte amb info@aipaz.org.

Si vols seguir la campanya a les xarxes, segueix el Hashtag de la Campanya #10RazonesFirmaTPANPublicacions Relacionades
 23/09/2021

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!