El Centre Delàs conjuntament amb l’ECCHR, Mwatana for Human Rights i FIDH denuncia al Parlament Europeu la complicitat en possibles crims de guerra al Iemen per l’exportació d’armament dels països europeus

El Centre Delàs conjuntament amb l’ECCHR, Mwatana for Human Rights i FIDH denuncia al Parlament Europeu la complicitat en possibles crims de guerra al Iemen per l’exportació d’armament dels països europeus

Mwatana for Human Rights, l’European Center for Constitutional and Human Rights, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la Federació Internacional pels Drets Humans van realitzar el passat 18 de maig un workshop de debat titulat «Comerç d’armes europees i drets humans : El cas del Iemen i els presumptes crims de guerra» . L’acte va comptar amb la coorganització de l’European Network Against Arms Trade i va ser acollit al Parlament Europeu pel GUE i The Greens.

Manu Pineda (GUE) i Hanna Neuman (The Greens) van obrir el debat, per introduir la temàtica i posar en valor investigacions realitzades per la societat civil com la publicada recentment pel Centre Delàs, Amnistia Internacional i l’ECCHR, “Exportación de armas españolas y presuntos crímenes de guerra en Yemen”. Després van intervenir els investigadors dels casos espanyol i francès, Jordi Calvo Rufanges (Centre Delàs), Christian Schliemann-Radbruch (ECCHR), Abdulrasheed Al-Faqih (Mwatana for Human Rights) i Antoine Madelin (FIDH). Ambdós informes presenten les evidències que concretament les exportacions d’armes espanyoles i franceses han pogut contribuir a cometre crims de guerra des del 2015, així com exposar la possible responsabilitat penal d’empreses, en aquest cas d’AIRBUS, i de funcionaris espanyols i francesos que han permès l’exportació d’armament que vulnera de manera flagrant els paràmetres establerts a la Posició Comuna de la UE 2008/944 que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i equips militars. Amb el cas de criteris com el 2: Respecte dels drets humans al país de destinació final i respecte del dret internacional humanitari per part d’aquest país i el criteri 4: Manteniment de la pau, la seguretat i l’estabilitat regionals.

Al debat posterior van participar diferents entitats com SaferWorld, Vredesactie o el Quackers Council, a més de represents polítics d’altres grups polítics.

El workshop s’ha integrat en una sèrie d’accions d’incidència i denúncia a través de les investigacions realitzades sobre la conseqüència de la campanya de bombardejos liderada per Aràbia Saudita i Unió dels Emirats Àrabs a la guerra al Iemen que ha tingut greus conseqüències sobre la població civil , en què existeixen evidències que armament europeu hagi estat emprat. Abans d’aquesta trobada s’han realitzat reunions al Congrés dels Diputats a Madrid i després, aquesta, una reunió de treball i una roda de premsa a la Haia per exposar els avenços en el cas, que ha estat presentat davant la Cort Penal Internacional el 2019.

El projecte ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).



Publicacions Relacionades
 20/05/2022

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!