El Centre Delàs exigeix als grups parlamentaris la prohibició de la financiació de les bombes de dispersió.

El Centre Delàs exigeix als grups parlamentaris la prohibició de la financiació de les bombes de dispersió.

El passat 29 d’octubre el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, de Justícia i Pau, com a membre de la campanya Stop inversiones explosivas, es va reunir a Madrid amb representants de varis grups parlamentaris en cerca de suport per assolir la prohibició de la financiació de les bombes de dispersió.

El principal objectiu d’aquestes reunions era convèncer a diferents membres del parlament de la necessitat d’aplicar una sèrie d’esmenes al Proyecto de Ley de modificación de la Ley 33/1998, del 5 d’octubre, de la prohibició total de les mines antipersonal i les armes d’efecte similar, entre les que es troben les perjudicials bombes de dispersió.

Les organitzacions que formen part d’aquesta campanya defensen que no es pot entendre l’existència d’una llei en la que es prohibeix la fabricació, l’ús, l’emmagatzematge i la comercialització d’aquesta classe d’armes, si no es contempla també punts fonamentals com la seva financiació, ja sigui directa o indirecta.

Per això, des de Stop inversiones explosivas s’han propossat vàries modificacions a aquest projecte de llei, als diferents membres dels grups parlamentaris per a que els donin suport durant el procés d’esmena. Aquestes modificacions són de gran rellevància per a una correcta aplicació de la convenció per a la prohibició de les bombes de dispersió, i per a que no existeixin fisures en la legislació com les que es poden trobar avui dia.

Entre les propostes realitzades pels membres de Stop inversiones explosivas trobem la prohibició total de qualsevol tipus de relació financera, ja sigui directa o indirecta, de les empreses que es dediquen a alguna d’aquestes activitats.Des de la campanya també s’ha demanat incloure en el projecte una clàusula referent a la col·laboració militar en operacions conjuntes en les que s’utilitzen bombes de dispersió, algo que no s’inclou en la convecció internacional per que consideren de vital importància per a l’assoliment de la prohibició total d’aquesta classe de municions.

La campanya Stop inversiones explosivas a Espanya és liderada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau de Justícia i Pau i FundiPau. Aquestes campanyes llençaven a Espanya el 25 de maig de 2011 la pàgina web stopinversionesexplosivas.com i s’unien així a la campanya mundial impulsada per la Cluster Munition Coalition (CMC).

Totes aquestes organitzacions tenen un objectiu comú, fer una crida als diversos governs per a que prohibeixin la financiació de les bombes de dispersió i aconseguir l’eliminació total d’una arma que ha causat milions de víctimes i mutilats en la població civil.Publicacions Relacionades
 18/11/2013

Linia de recerca :
Ja pots matricular-te a la pròxima edició de l'Escola Pacifista que tindrà lloc a Catalunya els mesos de març i abril de 2024