El Centre Delàs i l’ENAAT organitzen una jornada de debat al Parlament Europeu per reflexionar sobre el model de seguretat europeu abans de les eleccions de 2024

El Centre Delàs i l’ENAAT organitzen una jornada de debat al Parlament Europeu per reflexionar sobre el model de seguretat europeu abans de les eleccions de 2024

El dimarts 5 de març de 2024, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau i la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT, per les seves sigles en anglès) van organitzar una jornada de debat en el Parlament Europeu per a reflexionar en profunditat sobre l’evolució de les polítiques de seguretat europea des d’una perspectiva de seguretat humana i drets humans.

El seminari va ser acollit pel grup de Miguel Urbán de The Left, i va comptar amb la participació de diferents oficines d’europarlamentaris i una gran diversitat d’organitzacions de la societat civil europea.

A la primera taula “La seguretat europea des d’una perspectiva de seguretat humana i drets humans”, es va comptar amb la perspectiva de diferents organitzacions de la societat civil que van abordar qüestions relacionades amb els reptes que presenta la seguretat actual i que no poden ser tractats amb una perspectiva militar. De manera que, Jordi Calvo, coordinador i investigador del Centre Delàs, va introduir els diferents models que tenim al nostre abast per a entendre la construcció de la seguretat i la pau. A continuació, Laëtitia Sedou de la European Network Against Arms Trade (ENAAT), va abordar l’avanç militarista de la Unió Europea. Per part seva, Tracey Martin del Quàquer Council for European Affairs, va qüestionar la falta de seguretat i garantia de drets humans que està aportat la Unió Europea a les persones que sofreixen desplaçament forçat. Niamh Aine Ni Bhriain, del Transnational Institute, va posar en context les greus conseqüències que estan tenint la securitització i la militarització de la Unió Europea, amb Gaza en el focus del debat. La qüestió de l’emergència climàtica va ser analitzada per Javier Raboso, de Greenpeace, que va posar sobre la taula la necessitat d’abordar les inseguretats que generen i generaran l’emergència climàtica si no s’aporten mesures urgents. Finalment, Wendela De Vries, de Stop Wapenhandel, va permetre analitzar la política d’exportació d’armament dels Estats membre de la UE, la falta de compliment de la seva normativa i les conseqüències que això està tenint a generar un món més insegur.

En la següent taula es va obrir un torn lliure de debat en el qual van participar alguns europarlamentaris o assessors de les seves oficines, com Idoia Villanueva, Manu Pineda, María Eugenia Rodríguez Palop, Clare Daly i Dietmar Köster.

Les conclusions van conduir a la reflexió sobre la necessitat d’un gir en les polítiques de defensa europees, que seran claus en els debats previs a les eleccions.

L’activitat, coorganitzada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau i l’ENAAT, va ser possible gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.



Publicacions Relacionades
 13/03/2024

Linia de recerca :
Jornada de Pau de La Vall d'Uixó 2024