El Centre Delàs participa a l’Espai Transforma’t del Festival Cruïlla 2023, dinamitzant tallers per construir i difondre missatges pacifistes entre els assistents

El Centre Delàs participa a l’Espai Transforma’t del Festival Cruïlla 2023, dinamitzant tallers per construir i difondre missatges pacifistes entre els assistents

El passat cap de setmana -dies 6, 7 i 8 de juliol- es va celebrar el Festival Cruïlla 2023 al Parc del Fòrum de Barcelona, on hi van assistir gairebé 80.000 persones en total. Enguany, des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, i junt amb fins a 20 entitats catalanes de l’àmbit de la cooperació i l’educació per la transformació, vam estar presents al Festival, gràcies a una iniciativa coordinada per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD): l’‘Espai Transforma’t’. 

En total, van ser 100 metres quadrats de consciència crítica amb una vintena d’entitats que tenen una àmplia experiència en qüestions tan rellevants com la construcció de la pau o la promoció d’alternatives econòmiques que posen la vida al centre. Algunes de les entitats amb les quals vam compartir l’espai de sensibilització van ser l’Associació Catalana per la Pau (ACP), l’Associació Acció Internacional per la Pau (IAP), la Universitat Internacional per la Pau (UniPau), Creart, UNRWA, Creu Roja, l’Escola de Cultura de Pau (ECP-UAB), la Fundació per la Pau (FundiPau), LaCoordi, Finançament Ètic i Solidari (FETS), la Xarxa d’Economia Solidària, l’Institut de Noviolència (NOVACT) o Suds (més informació en aquest enllaç).

En aquest espai, les diferents entitats vam dinamitzar diferents tallers i paradetes amb els quals oferíem a les participants del festival aproximacions entretingudes, estimulants i divertides als diferents projectes i aspectes que treballem en el marc de la cooperació i l’educació des de les nostres entitats amb l’objectiu de reflexionar sobre la situació actual al món pel que fa a les desigualtats i les vulneracions de drets humans que pateixen els països empobrits, i les causes estructurals que les provoquen. Les propostes van anar des de desfilades de roba justa, jocs vintage i ulleres 3D, passant per butaques de descans actiu, que van convidar el públic a reflexionar i assumir el seu protagonisme en la construcció de societats pacífiques, equitatives i sostenibles.  

En el cas de les voluntàries del Centre Delàs, vam participar activament en dues paradetes, juntament amb voluntàries d’altres entitats: la de l’”Street art” i la de del “Taller d’estampació”. En la primera, dos tancs grans de fusta van servir de “paret” sobre la qual les assistents al festival van poder dibuixar i enganxar múltiples missatges i símbols pacifistes, transformant així un símbol de guerra en un de pau. Durant els 3 dies de festival, els dos tancs, de grans dimensions, es van anar omplint de missatges i dibuixos pacifistes, en el que va acabar convertint-se en un mural coral pacifista (veure foto). En el segon, vam facilitar un taller d’estampació de bosses ‘totebag’ del Festival amb missatges pacifistes i de l’àmbit de la cooperació i l’economia social i solidària com “Keep calm and drink fair trade coffee” o “Cooperació i bailoteo”, entre d’altres.

A més a més, membres del Centre Delàs van gravar també imatges per l’últim capítol de la temporada del Twitch “(S)Alto el Fuego!” que s’emetrà pròximament pel canal de Twitch de El Salto TV.
Finalment, destacar també la presència al Festival, un cop més, de la Campanya Banca Armada, per sensibilitzar sobre els vincles entre els bancs convencionals i les empreses d’armes. Grups d’activistes de la campanya van realitzar una performance representant un comiat de solter/a, previ al gran “casament” entre la Banca i l’Exèrcit. Vestits de militars i de banquers, van visibilitzar l’estreta relació entre la guerra i les entitats bancàries alhora que animaven a les assistents a passar-se a les Finances Ètiques.



Publicacions Relacionades
 11/07/2023

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!