El Centre Delàs participa a la Cimera per la Pau organitzada per les entitats de pau de tot l’Estat espanyol contra la Cimera de l’OTAN a Madrid

El Centre Delàs participa a la Cimera per la Pau organitzada per les entitats de pau de tot l’Estat espanyol contra la Cimera de l’OTAN a Madrid

L’objectiu principal de la Cimera per la Pau 2022, que va tenir lloc a Madrid els dies 24 i 25 de juny del 2022, va ser analitzar el paper de l’OTAN com a amenaça per a la pau i la seguretat mundial, així com la promoció d’alternatives basades en una cultura de pau, noviolència i justícia global. La trobada es va produir com a resposta a la cimera de l’OTAN que va tenir lloc a la ciutat uns dies després (29 i 30 de juny), amb motiu del 40è aniversari de l’entrada d’Espanya a l’OTAN. Es pot recuperar el programa complet de la Cimera de la Pau aquí, i la seva declaració final aquí.

Membres del Centre Delàs van estar presents a tres dels panells de la Cimera de la Pau per debatre sobre l’OTAN, la despesa militar, seguretat comuna, control migratori, entre d’altres.

Durant la cimera es va presentar al públic l’informe 53 del Centre Delàs “La OTAN, construyendo la inseguridad global”, que aporta una anàlisi actualitzada sobre l’aliança militar. L’informe està disponible en castellà i anglès.

Al panell celebrat dissabte a les 18 hores, van participar Olga Rodríguez, Carlos Taibo i Ainhoa ​​Ruiz, i va estar moderat per Enrique Quintanilla (Desarma Madrid i Ecologistas en Acción). Primer Ainhoa ​​Ruiz, investigadora del Centre Delàs, va presentar l’informe llançat aquell mateix dia, per exposar de quina manera l’OTAN s’adapta a un nou context globalitzat i securitari i la manera com contribueix a la inseguretat a tot el món. La periodista Olga Rodríguez va transmetre, de primera mà pel seu treball com a corresponsal de guerra, els impactes de les guerres de les darreres dècades especialment, sobre les persones refugiades i desplaçades per la força. Per acabar, Carlos Taibo, des de la seva experiència d’anys d’estudi sobre les relacions entre Rússia i Ucraïna, va desemmascarar les hipocresies de la guerra en marxa i el paper de l’OTAN a generar tensions mundials.

D’altra banda, el panell sobre despesa militar i les forces armades de l’OTAN va debatre sobre els recursos dedicats a la guerra, centrant-se en com potencia l’OTAN i exacerba les tendències de militarització. Aquest panell va comptar amb Juan Carlos Rois (Grupo Tortuga), Gemma Amorós i Quique Sánchez (Centre Delàs) com a ponents, amb Elisenda Ribes (també Centre Delàs), moderant la taula.

Durant aquesta conferència es va posar èmfasi que la pau mai no es pot aconseguir augmentant la despesa en armament, i que una major militarització només pot acabar conduint a la guerra. Els països de l’OTAN ja gasten 17 vegades més que Rússia en els seus exèrcits, per la qual cosa, segons els ponents, és difícil justificar que un augment més gran de la despesa militar pugui canviar les tendències actuals i proporcionar seguretat i estabilitat. El desarmament per a la justícia social i climàtica va ser una demanda reiterada, juntament amb la necessitat urgent d´unir forces amb els moviments feministes, antiracistes i de justícia social i climàtica contra la guerra i el militarisme.

El panell “Quina arquitectura de seguretat volem per a Europa? Informe Seguretat Comú 2022”, va comptar amb Joseph Gerson, Reiner Braun (International Peace Bureau) i Katerina Anastasiou (Transform) com a ponents, i amb Anna Montull (Centre Delàs), com a moderadora de la taula. En aquest acte sobre seguretat comuna, l’informe va ser acollit com a bona base per desenvolupar una nova arquitectura de seguretat per a Europa i més enllà.

Diumenge 26, milers de pacifistes van corejar amb força “No a l’OTAN, sí a la pau” per tot el centre de Madrid durant la major manifestació contra l’OTAN en molt de temps. El missatge va ser clar: l’OTAN és un perill per a la pau. La marxa va comptar amb nombroses organitzacions pacifistes i antimilitaristes, entre els quals hi havia diversos membres del Centre Delàs.Publicacions Relacionades
 27/06/2022

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!