El Centre Delàs s’adhereix a la convocatòria de concentració “Prou guerres! Contra les intervencions estrangeres. Per la resolució pacífica dels conflictes”

El Centre Delàs s’adhereix a la convocatòria de concentració “Prou guerres! Contra les intervencions estrangeres. Per la resolució pacífica dels conflictes”

El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a membre actiu de la Plataforma Aturem la Guerra, s’adhereix al manifest que han fet públic amb motiu de la convocatòria d’una protesta urgent arran de les recents agressions d’EUA a l’Orient Mitjà, i davant la situació de guerra contínua i intervencions estrangeres en aquesta regió i arreu del món.

“Rebutgem qualsevol nova agressió militar a la regió per part de potències, ja siguin regionals o mundials. Així mateix reclamem una solució democràtica i respectuosa dels drets humans als conflictes existents, en especial per als pobles de Iemen i Síria, països que pateixen guerres amb centenars de milers de morts i milions de refugiat”.

El manifest apel·la a la resolució pacífica dels conflictes a l’Orient Mitjà, així com a la resta del món, i convoca a la societat civil organitzada i a la ciutadania a una concentració el pròxim dissabte 25 de gener, emmarcada en una campanya antibel·licista internacional. El mateix dissabte hi ha protestes convocades a ciutats d’arreu del món contra la possibilitat d’una nova guerra al Pròxim Orient. El Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a entitat defensora i compromesa amb la cultura de pau i els Drets Humans, se suma a aquesta crida a la fi de les guerres i a la resolució pacífica dels conflictes.

Podeu llegir el manifest complet:

Prou guerres! No a les intervencions militars estrageres!

Arran de les tensions politico-militars entre EEUU i l’Iran i, sobretot, de l’assassinat mitjançant un dron del general iranià Qasem Soleimani, s’ha obert una dinàmica d’agressió i reacció entre aquests dos països que es podria convertir ràpidament en un conflicte global d’abast imprevisible i amb conseqüències molt greus al Pròxim Orient.

Les entitats que aplega la Plataforma Aturem la Guerra observem amb profunda preocupació el que està succeint a la zona del Pròxim Orient i a d’altres zones del món (a l’Amèrica Llatina, per exemple) i fem un crit d’alerta per les greus agressions que han patit i segueixen patint l’Afganistan, l’Iraq, Palestina, Líbia, Mali, Síria i el Iemen, entre d’altres països, les quals només han comportat milions de morts i ferits, una gran devastació i immenses onades de refugiats.

La mort de 176 persones innocents i alienes al conflicte (les que varen perdre la vida com a conseqüència d’un atac amb míssils a un avió de passatgers a Teheran), és una prova més que la guerra és fonamentalment una matança de població civil i destrucció de ciutats i territoris. Algunes veus cínicament de tot això en diuen “danys col·laterals”, quan els civils són sempre les principals víctimes de totes les guerres contemporànies. No volem ni més errors, ni més mentides, siguin de qui siguin.

En aquest sentit, rebutgem qualsevol nova agressió militar a la regió per part de potències, ja siguin regionals o mundials. Així mateix reclamem una solució democràtica i respectuosa dels drets humans als conflictes existents, en especial per als pobles de Iemen i Síria, països que pateixen guerres amb centenars de milers de morts i milions de refugiats.

Des de la PAG estarem atents a tot el que pugui passar d’ara endavant i ens comprometem a convocar a la societat catalana a mobilitzar-se contra qualsevol agressió.

Aquesta concentració s’emmarca en una campanya antibel·licista internacional. Aquest dissabte, 25 de gener, hi ha protestes a ciutats d’arreu del món contra la possibilitat d’una nova guerra al Pròxim Orient.

Amb aquesta concentració volem manifestar, demanar i exigir el següent:

  • Una vegada més diem: “No a la guerra!” i exigim la fi immediata de tota agressió militar.
  • Demanem la fi de les sancions econòmiques contra l’Iran. Les sancions només perjudiquen la població civil. Recordem que, segons algunes estimacions, les sancions del govern d’EEUU contra l’Iraq van matar més d’un milió de persones; més de la meitat eren nens.
  • Demanem la retirada de totes les tropes estrangeres que estan actuant a la regió del Pròxim Orient.
  • Demanem al govern espanyol que denegui l’ús de l’espai aeri i de les bases militars “d’utilització conjunta” per dur a terme nous atacs i agressions a la zona del Pròxim Orient. Demanem també que es prenguin mesures per aconseguir el tancament definitiu de les bases d’EUA a l’Estat espanyol.
  • Demanem especialment la retirada dels militars espanyols de l’Iraq i de la regió.
  • Demanem que es retalli la despesa militar i augmenti la despesa social.
  • Demanem la dissolució de l’OTAN i, en tot cas, novament la sortida d’Espanya d’aquesta aliança militar.


Publicacions Relacionades
 23/01/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!