El Centre Delàs torna a denunciar l’arribada d’un vaixell saudita a port espanyol, aquesta vegada a Motril

El Centre Delàs torna a denunciar l’arribada d’un vaixell saudita a port espanyol, aquesta vegada a Motril

Comunicat del Centre Delàs d’Estudis per la Pau davant la parada a Motril del vaixell saudita Bahri Hofuf.

El dimarts 14 de gener de 2020, va atracar a Motril el vaixell saudita Bahri Hofuf. Des del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, delegació andalusa, mostrem el nostre total rebuig i demanem al govern autonòmic i als governs municipals d’Andalusia, així com a les autoritats portuàries, responsabilitats per oferir port segur al Bahri Hofuf, que vindria carregat de material de guerra des dels Estats Units.

Són coneguts per totes i tots els crims de guerra i la sistemàtica violació dels Drets Humans que l’Aràbia Saudita ve cometent cap a la població civil del Iemen. I no és la primera vegada que una naviliera de l’Aràbia Saudita salpa de ports espanyols amb armes. El passat 10 de desembre va atracar a Sagunt la naviliera saudita Bahri Abha on va carregar diversos contenidors, el contingut dels quals no ha estat especificat. El maig de 2019, el govern espanyol va permetre que un vaixell saudita, el Bahri Yanbu, sortís de Santander carregat amb armes després de no aconseguir entrar en el port francès de Le Havre per la pressió d’activistes defensors de drets humans que van impulsar un recurs judicial. També des de Santander, el setembre de 2018 un altre vaixell saudita, el Bahri Jazan va sortir de la capital càntabra amb 40 contenidors de granades dies després que el govern socialista aixequés el veto que havia imposat a la venda de 400 bombes de precisió, les mateixes que Nacions Unides va identificar com les causants de la mort de civils iemenites. Totes aquestes navilieres han tingut com a llocs de trànsit comú els terminals marítims estatunidencs.

Pel que respecta a la responsabilitat d’Espanya, continuem denunciant el negoci armamentístic que sosté el Govern espanyol amb l’Aràbia Saudita, país que ocupa el cinquè lloc de majors importadors d’armament espanyol a nivell mundial per un valor d’1.913.148 milions d’euros durant el període 2008-2018; i el primer en el rànquing de majors importadors d’armes espanyoles de l’Orient Mitjà. A més, tan sols l’any 2018 va adquirir armament espanyol per 235,2 milions d’euros entre els quals es trobaven municions, aeronaus, equips de tret i explosius. Aquestes exportacions haurien de ser considerades il·legals si ens atenim a la pròpia legislació espanyola i europea sobre comerç d’armes a causa de la situació d’inestabilitat i de conflictes armats existent a la regió de l’Orient Mitjà. Al Iemen ja s’ha cobrat la vida de prop de 7.000 civils i ha provocat el desplaçament forçat de més de 22,2 milions de persones (3/4 de la població del país) en aquests 4 anys de guerra. Un escenari que observadors de l’ONU han qualificat com “la pitjor crisi humanitària provocada per l’acció humana en els nostres temps”.

Es desconeix si el Bahri Hofuf va carregar armes “made in Spain” a Motril. Això és degut a la falta de transparència i hermetisme que venim denunciant des de fa anys en quant a la informació relacionada amb el material de guerra que tant oculta el govern espanyol com el règim saudita i la naviliera. No obstant això, encara que no es carreguin armes a Motril, és denunciable i vergonyosa la falta de coherència del govern d’Espanya en oferir port segur als qui fan la guerra en comptes dels qui la sofreixen i fugen arriscant les seves vides en la nostra mar i sense un passatge segur. El govern espanyol és responsable tant de les armes que ven com d’oferir Motril com a lloc de trànsit d’aquestes.

Per aquest motiu, des del Centre Delàs demandem el següent:

  1. Que les autoritats polítiques competents i les autoritats portuàries no permetin l’entrada del cap naviliera saudita en el port de Motril.
  2. Que el govern autonòmic i els governs municipals optin per mesures d’inspecció prèvies que garanteixin una activitat portuària ètica i conseqüent amb el respecte dels Drets Humans.
  3. Que les polítiques i actuacions que duguin a terme les administracions públiques continuïn sent conseqüents amb el foment de cultura de pau i de desarmament, com impulsa la pròpia Llei de Cooperació Internacional per al Desenvolupament de la Junta d’Andalusia: que es fonamenta en el Preàmbul de la Constitució Espanyola, “en el qual la Nació Espanyola proclama la seva voluntat de col·laborar en l’enfortiment d’unes relacions pacífiques i d’eficaç cooperació entre els pobles de la Terra […]” (Llei 14/2003, de 22 de desembre, de Cooperació Internacional per al Desenvolupament.
  4. Que el municipi de Motril mostri el seu més profund rebuig a l’arribada de la naviliera saudita.
  5. Finalment, exigim un replantejament i un qüestionament de les polítiques de defensa i seguretat al govern espanyol. Les armes espanyoles no haurien de ser utilitzades com a instruments de política exterior; i més si això suposa violència i danys irreversibles sobre la vida de milions de persones.


Publicacions Relacionades
 15/01/2020

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”