El Centre Delàs i Bake-Ekintza organitzen una Jornada a Donostia centrada en la investigació per a la pau

El Centre Delàs i Bake-Ekintza organitzen una Jornada a Donostia centrada en la investigació per a la pau

El 12 de desembre se celebrarà a Donostia / San Sebastián la trobada “Investigación para la paz: principios básicos, contextos, perspectivas y metodologías”, organitzada per la delegació basca del Centre Delàs i el grup Bake-Ekintza Antimilitarista, en el marc d’un projecte subvencionat per l’Ajuntament de Donostia. La participació és gratuïta i ja està obert el termini d’inscripció (podeu fer la vostra inscripció aquí).

La sessió presencial està dividida en tres ponències consecutives ens les 10:00 i les 14:00 al Centre Cultural Okendo de barri de Gros, i es compliran tots els protocols COVID establerts per l’Ajuntament de Donostia per assegurar la seguretat de les i els participants.

La trobada vol compartir una reflexió preliminar sobre els principis, contextos, perspectives i àmbits de la Investigació per a la Pau, mitjançant una trobada oberta a la participació de l’alumnat, professorat i altres persones interessades en els àmbits de la història, l’economia, la sociologia, la pedagogia, el dret, l’enginyeria… i obert a el mateix temps a la participació tant de membres de diverses associacions com de persones no organitzades en cap col·lectiu.

Aquesta trobada podria ser un primer pas perquè les i els participants poguessin conèixer, compartir i debatre idees sobre projectes que puguin desenvolupar-se en i des d’Euskal Herria en els diversos camps de la investigació per la pau: anàlisi dels conflictes armats i el concepte de seguretat i defensa, militarització de fronteres, finances ètiques en contraposició a les finances armades, educació per a la pau en el camí a la desmilitarització social, noves armes i armament nuclear, conversió de la indústria militar, alternatives de seguretat i defensa, militarització del territori i medi ambient,…

Per introduir els temes, la primera intervenció anirà a càrrec del professor de la UPV / EHU i membre de Ongi Etorri Errefuxiatuak, Juan Hernandez Zubizarreta, i en la segona Zuriñe Rodríguez Lara, periodista i investigadora de Sudergintza, experta en Memòria Històrica i reconstrucció de les societats en postconflicte, parlarà sobre la perspectiva de gènere en la investigació per pau. Pere Ortega, president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, tancarà la sessió amb una presentació d’exemples pràctics de línies de treball i projectes enfocats a la contrucció de pau.

Per participar en la sessió no és necessària formació prèvia o el compromís d’implicar-se en futures iniciatives, només cal la voluntat de conèixer i compartir punts de vista sobre l’actualitat i les perspectives futures de la investigació i sensibilització per a la pau des de la nostra pròpia realitat.

ABENDUAK 12 DONOSTIA 12 DE DICIEMBRE

10:00/14:00 OKENDO KULTUR ETXEA

Topaketa: Bakerako ikerketa: oinarriak, testuingurua, perspektibak eta metodologiak.

Investigación para la paz: principios básicos,  contextos, perspectivas y metodologías

Programa:

10:00 – Introducción (Bake-Ekintza Antimilitarista / Centre Delàs)

10: 15 – Contexto en el que se desarrolla la investigación para la paz: Juan Hernandez Zubizarreta (professor de la UPV/EHU, membre del Observatorio de Multinacionales en América Latina (OMAL), col·laborador del Tribunal Permanente de los Pueblos i membre d’Ongi Etorri Errefuxiatuak/Bienvenid@s refugiad@s). 

 
11:15 – Perspectiva de género e investigación para paz:
Zuriñe Rodríguez Lara (Sudergintza, centre d’investigació, diagnosi i la intervenció en els camps de la construcció de pau i seguretat des d’una perspectiva integral de gènere i feminista). Periodista i investigadora. Experta en Memòria Històrica, comunicació política i crisi, així com reconstrucció de les societats en postconflicte, incloent perspectiva de de gènere. Màster en Governança i Estudis Polítics per la Universitat Pública Basca i membre del grup de recerca Bilbo- Barcelona Critical Theory.

12:15 – Pausa

12:30 – La investigación en la construcción de las Paces: Pere Ortega (president del Centre Delàs d’Estudis per la Pau). Llicenciat en Història Contemporània i postgrau en Hisenda Pública per la Universitat de Barcelona. President del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i professor del curs Conflictologia de la Universitat Oberta de Catalunya. President de la Federació d’ONG per la Pau fins 2013. Investigador i analista en temes de pau, noviolència, desarmament i conflictes.

13:45 – Cierre de la sesión (Centre Delàs / Bake-Ekintza Antimilitarista)

Inscripcions aquí.

Més informació: bakeheziketa@gmail.com Publicacions Relacionades
 01/12/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!