Els Dies Globals d’Acció sobre Despesa Militar (GDAMS) 2023 llancen la crida “La guerra ens costa un món”

Els Dies Globals d’Acció sobre Despesa Militar (GDAMS) 2023 llancen la crida “La guerra ens costa un món”

Els Dies Globals d’Acció sobre la Despesa Militar (GDAMS per les seves sigles en anglès), que enguany estan tenint lloc entre el 13 d’abril i el 9 de maig, fan una crida que vol apuntar a l’alt cost d’oportunitat que representa l’enorme despesa militar, sota el lema “La guerra ens costa un món”. Aquest període especial d’accions és part de la campanya GCOMS (Campanya d’Acció Global sobre la Despesa Militar) del International Peace Bureau (IPB) que coordina el Centre Delàs i que té per objectiu demandar grans reduccions de la despesa militar mundial i la redirecció d’aquests fons públics a atendre les veritables necessitats humanes.

Els exèrcits del món són responsables d’aproximadament el cinc per cent de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, però la seva petjada de carboni, així com les diverses formes en què contribueixen al col·lapse climàtic, poques vegades s’examinen. Els nostres governs gasten actualment més de 2 bilions de dòlars en la militarització, però l’expansió militar és incompatible amb els esforços per aconseguir els objectius essencials d’emissions i exacerben, no frenen, l’emergència climàtica. La guerra i els conflictes armats no sols condueixen a la mort i la destrucció, sinó també a la devastació mediambiental i al col·lapse climàtic. Encara que els nostres governs argumentin que aquesta despesa en ‘defensa’ és necessària, en última instància ens deixarà indefensos davant l’amenaça existencial que suposa la crisi climàtica.”

Fem per tant una crida urgent als governs perquè:

  • canviïn de rumb i se centrin en retallades ràpides i profundes de la despesa militar, que impulsa una carrera armamentística i alimenta les guerres;
  • desmilitaritzin les polítiques públiques, incloses les dissenyades per a l’abordatge de la crisi climàtica;
  • apliquin polítiques centrades en la seguretat humana i la seguretat comuna, que protegeixin a les persones i al planeta i no l’agenda lucrativa de les indústries armamentístiques i de combustibles fòssils;
  • creïn estructures de governança i aliances basades en la confiança i l’enteniment mutus, la cooperació i la veritable diplomàcia, on els conflictes es resolguin mitjançant el diàleg, no la guerra.

El cost d’oportunitat de fer el contrari ja no pot ser més alt.
La guerra ens costa un món”.

Així ho remarca la cridaque ha fet pública la campanya, disponible en català i en castellà, a més d’altres idiomes.

Pots consultar totes les accions celebrades i previstes per part d’organitzacions i moviments socials de tot el món en el marc dels GDAMS aquí.



Publicacions Relacionades
 19/04/2023

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!