En el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, més de 200 entitats d’arreu de l’Estat espanyol fan pública en roda de premsa a Barcelona la campanya estatal “Posem fi al Comerç d’armes amb Israel”

En el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, més de 200 entitats d’arreu de l’Estat espanyol fan pública en roda de premsa a Barcelona la campanya estatal “Posem fi al Comerç d’armes amb Israel”

El passat 29 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, més de 200 entitats d’arreu de l’Estat Espanyol, la Coalició Prou Complicitat amb Israel i Lafede.cat van impulsar una acció per a col·locar unes 400 mortalles omplint la plaça del Rei de Barcelona. Aquest va ser l’escenari on es va presentar la Campanya estatal “Posem fi al Comerç d’armes amb Israel” en roda de premsa. L’objectiu de la campanya és demanar al Govern de Pedro Sánchez que posi fi immediatament al comerç militar i de seguretat amb Israel.

A l’acte van intervenir Gabriela Serra, presidenta del Consell Català de Foment de la pau, Salah Jamal portaveu de la Comunitat Palestina de Catalunya, Jordi Palou d’AIPAZ, Associació espanyola d’Investigació per la Pau, Amanda Alonso, Responsable d’acció sindical internacional de CCOO Catalunya, Carlos de Pablo, Secretari de Política Institucional de la UGT Catalunya i Nora Miralles, del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

El Centre Delàs ha participat activament en la recerca de dades i elaboració de l’argumentari de la campanya en relació a les importacions i exportacions d’armes Espanya-Israel, al funcionament i evolució dels vincles militars i comercials entre els dos països, la militarització a Israel, etc.

Quina és l’amplitud del comerç d’armes entre Espanya i Israel?

Des de l’any 2000, l’Estat espanyol ha venut armes a Israel per valor de 139 milions d’euros. El nombre d’importacions és molt major al d’exportacions. Només en aquestes últimes setmanes, l’Estat espanyol va autoritzar la compra de llençacoets SILAM que desenvolupa Elbit Systems, una de les empreses israelianes que més es lucra de l’ocupació, per un valor de  576,4 milions d’euros (data 12 de setembre de 2023). A l’octubre es va autoritzar la compra de 1.680 míssils Spike per valor de 285 milions d’euros (data 3 d’octubre). “Ens preocupa que l’Estat espanyol autoritzi aquest armament, que es diu que està provat en combat. Estem important genocidi”, ha denunciat avui Nora Miralles, una de les portaveus de la campanya.

Comerciar amb armes és comerciar amb vides humanes

Entre el 7 d’octubre i el 27 de novembre de 2023 Israel ha assassinat a Gaza més de 20,031 persones, entre elles més de 8.000 infants. L’organització Save the Children denuncia que hi ha hagut més morts infantils en la Franja de Gaza en només 3 setmanes que en tots els conflictes que hi hagut al món des del 2019.

Després de la visita de Sánchez a Israel, on ha expressat la necessitat d’acabar amb els assassinats de població civil palestina, la detenció del comerç d’armes  és més urgent que mai per a no contribuir ni al finançament ni al armament directe d’Israel per a seguir massacrant al poble palestí.

Els governs, entre ells el Govern de l’Estat Espanyol, tenen la responsabilitat i el deure de contribuir al manteniment de la pau i al respecte dels drets humans a tot el món. Cal acabar amb la impunitat d’Israel davant els sistemàtics crims de lesa humanitat contra el poble palestí.

Marc legal espanyol

El marc legal espanyol contempla l’embargament militar. De fet Sánchez va admetre durant la seva investidura que Israel no està respectant el Dret Internacional Humanitari, un dels preceptes que obliga a l’Estat espanyol a prohibir les exportacions.

Les exportacions d’armes espanyoles i europees a Israel, violen 7 dels 8 Criteris de la Posició Comú 2008/944/PESC, per la que es defineixen les normes comunes que regeixen el control de les exportacions de tecnologia i equips militars.Publicacions Relacionades
 01/12/2023

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!