Entitats de pau i drets humans denunciem davant la seu de Frontex a Las Palmas de Gran Canària el seu creixement imparable en pressupost i vulneracions de DDHH

Entitats de pau i drets humans denunciem davant la seu de Frontex a Las Palmas de Gran Canària el seu creixement imparable en pressupost i vulneracions de DDHH

El pressupost de Frontex s’ha multiplicat per vuit entre el 2012 i el 2022, passant de 89,58 milions a 754 milions d’euros. El pressupost per a les operacions de retorn de l’agència europea ha passat de 80.000 euros el 2005 a més de 69 milions el 2020. Frontex segueix creixent de manera imparable mentre continuen denunciant vulneracions de drets humans per la seva activitat.

“Frontex és una fàbrica de deportació. I cada cop té més pressupost, més efectius, més recursos i més autonomia per prendre decisions”, van alertar les expertes i activistes de la campanya Abolish Frontex, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Irídia – Centre per la Defensa de Drets Humans i la Red Canaria por los Derechos de las Personas Migrantes, dijous passat 8 de febrer davant la seu de l’agència europea a l’Estat espanyol que acull el Centre de Coordinació Regional de Canàries, on es va presentar i es va fer entrega del nou informe elaborat pel Centre Delàs i Irídia (Qui vigila el vigilant? Violència a les fronteres i impunitat a Frontex).

A l’acció, es va denunciar que, en els 20 anys des de la seva creació, l’agència europea creix de manera imparable en la securitització fronterera europea i mundial i hegemonitza un model únic per abordar els fluxos migratoris, amb una militarització cada cop més creixent, que amenaça de manera alarmant els drets humans de les persones desplaçades per la força. “S’està donant una vulneració sistemàtica de drets amb la col·laboració necessària de la Comissió Europea i dels governs dels Estats membre, sense que cap d’ells aixequi la veu davant del flagrant de la situació”.

La jornada es va tancar amb una taula rodona de presentació de la investigació i debat que va comptar amb les reflexions de Loueila Mint El Mami (advocada en matèria de migracions a les Canàries), Siham Jessica Korriche (Irídia), Koldobike Velasco Vázquez (Alternativa Antimilitarista.Moc /Adnv part de la Red Canaria por los Derechos de las Personas Migrantes, Campanya Abolish Frontex) i Nicolás Castellano (periodista especialitzat en migracions i DDHH).

T’ho expliquem en aquest vídeo:Publicacions Relacionades
 14/02/2024

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!