És el moment de dir no als drons militars

És el moment de dir no als drons militars

El Centre Delàs es suma a la campanya en contra dels drons militars

Des del Centre Delàs reivindiquem la nostra posició en contra de l’ús i la creació d’avions no tripulats d’ús militar. Per això ens unim al Dia Global d’Acció contra l’ús de drons de vigilància i d’atac (Global Action Day Against the Use of Drones for Surveillance & Killing).

Els avions no tripulats poden ser civils, aquests s’utilitzen per a tasques de reconeixement i vigilància, o militars, aquests s’utilitzen a més de per a tasques d’intel•ligència per atacar objectius concrets i matar a sospitosos de terrorisme. Entre els drons militars, els principals i més letals són el Reaper i el Predator. Els primers atacs amb drons es van donar a Afganistan un mes després de l’11-S i van ser protagonitzats per l’exèrcit dels EUA.

El motiu principal pel qual ens posicionem en contra de l’ús d’aquestes armes és què els drons militars augmenten l’espiral de violència en situacions de conflicte, ja que la seva mera presència serveix per terroritzar a la població i el seu ús extensiu en els anomenats assassinats selectius en els quals a més d’eliminar extrajudicialment a sospitosos de terrorisme es generen nombroses víctimes civils, que més que solucionar el problema, fomenten l’odi cap als exèrcits que els utilitzen per part de les poblacions víctimes.

En l’informe del Centre Delàs: Drons militars. La guerra de videojoc amb víctimes reals es mostra que un mínim del 30% de les víctimes per avions no tripulats militars són civils. Entre 2004 i 2013 s’han realitzat centenars d’atacs amb drons, principalment al Pakistan i Iemen, que han tingut com a resultat milers de víctimes. Sense cap dubte, en la resta de llocs on s’està expandint el seu ús, com passa en els actuals conflictes de Síria i l’Iraq, les dades no distaran de les existents a Pakistan i Iemen.

Ja són més de 70 els països que utilitzen drons, bé per aconseguir informació militar o bé per realitzar atacs sobre objectius militars i assassinats selectius. Aquest tipus d’armament és especialment preocupant per l’enorme atractiu polític que posseeix, ja que no genera baixes per part dels atacants i permet actuar militarment amb major sensació d’impunitat als exèrcits que els posseeixen i utilitzen.

El mercat dels drons podria arribar a tenir un volum de mercat d’uns 89.000 milions de dòlars en només pocs anys. A Espanya ja són mes de 50 les empreses que desenvolupen productes per a la creació d’avions no tripulats. El fet que es tracti d’un negoci molt lucratiu per a la indústria armamentística és sens dubte un factor que impulsarà el seu desenvolupament i ús en un futur, la qual cosa portarà al fet que la vulneració de drets associada al seu ús es vegi àmpliament augmentada a mig i llarg termini.

Entre els experts en la matèria, és cada vegada més majoritària l’opinió que l’ús que es fa dels drons es podria qualificar no només com a immoral, sinó també com a il•legal. La realització d’assassinats selectius i els atacs amb drons militars en els quals recurrentment es produeixen víctimes civils demostren sense fissures un ús il•legal dels drons.

El desenvolupament i cada vegada major presència d’avions no tripulats militars implicarà que fer la guerra sigui tan fàcil com estrènyer un botó a milers de quilòmetres de distància, com si es tractés d’un videojoc.

Per tots aquests motius el Centre Delàs s’uneix al Dia Global d’Acció contra l’ús de drons de vigilància i atac per demanar el cessament del desenvolupament i proliferació d’aquest nou tipus d’armament que no fa més que dibuixar un món amb menys drets i més insegur.



Publicacions Relacionades
 10/10/2014

Linia de recerca :
Celebrem els ‘25 anys desarmant la guerra’ amb diferents actes oberts a la Nau Bostik de Barcelona els pròxims 27 i 28 de novembre