Gran èxit de la Conferència Mundial i els actes amb motiu del 75 aniversari d’Hiroshima i Nagasaki als quals es va sumar el Centre Delàs

Gran èxit de la Conferència Mundial i els actes amb motiu del 75 aniversari d’Hiroshima i Nagasaki als quals es va sumar el Centre Delàs

‘Hibakusha’ és el terme japonès utilitzat per nomenar als supervivents de les bombes atòmiques que van assolar les ciutats d’Hiroshima i Nagasaki el 6 i 9 d’agost de 1945, on 100.000 persones van morir immediatament després de l’explosió i altres 60.000 van quedar ferides de mort.

Enguany, i amb motiu del 75è aniversari del llançament de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN) ha dut a terme una sèrie de conferències sota el lema “Amb els Hibakusha, aconseguim un món lliure d’armes nuclears, pacífic i just, per al futur de la humanitat i del nostre planeta”. Aquests actes persegueixen l’objectiu de mantenir viu el missatge llançat pels Hibakusha: “La humanitat no pot coexistir amb les armes nuclears”.

Així, els passats 2 i 9 d’agost es van dur a terme una sèrie de conferències online que van comptar amb el suport del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, com a membre actiu d’ICAN, per continuar treballant per a la prohibició i l’eliminació de l’armament nuclear i per superar les devastadores conseqüències humanes, ecològiques i socials derivades d’aquest.

L’acte commemoratiu es va dividir en quatre sessions especials: 1) Solidaritat amb els Hibakusha i les víctimes de l’Agent Taronja/dioxina; 2) Solidaritat amb Okinawa i desmantellament de les bases militars estrangeres; 3) Un nord-est d’Àsia lliure d’armes nuclears i pacífic i el paper dels moviments per la pau; i 4) Recolzar als Hibakusha, heretant i difonent les seves històries.

En la Conferència Mundial també es van celebrar actes connexos de grups de dones, joves i científics. Aquests actes, celebrats per primera vegada de manera online, van tenir tants participants com les sessions temàtiques celebrades presencialment en el passat. L’èxit d’aquests esdeveniments va demostrar que, malgrat la pandèmia de la COVID-19, és possible mantenir la nostra força i construir una nova expansió i desenvolupament del moviment pels nostres propis esforços.

Un altre dels objectius perseguits per la campanya va ser encoratjar a la societat civil al fet que conegués l’esforç realitzat en la primera línia de la política internacional, incloses les Nacions Unides, en pro de la prohibició i l’eliminació de les armes nuclears, la pau i la seguretat, i al fet que comprengués i mobilitzés a la gent a la labor d’aconseguir un món sense armes nuclears des de la base, a fi d’enfortir la cooperació amb diversos i amplis moviments per a protegir a la raça humana i al planeta, i al fet que augmentés la participació dels joves, portadors del futur, en el moviment.

Paral·lelament a la Conferència Mundial, l’acció conjunta internacional Peace Wave, “Ona de Pau”, organitzada del 6 al 9 d’agost, va aconseguir un èxit rotund. Fent de l’eliminació de les armes nuclears l’objectiu comú i de la “Campanya Internacional de Signatures en suport de la crida dels Hibakusha” la forma comuna d’acció, es van dur a terme nombroses activitats amb creativitat i diversitat, tant en línia com en persona, en més de 24 països de tot el món i en les principals ciutats de les 47 prefectures del Japó.

Llegeix la declaració de l’organització.

Llegeix la Carta de Nagasaki a tots els governs.Publicacions Relacionades
 03/09/2020

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!