Iraq, camp de proves dels exèrcits mercenaris

Iraq, camp de proves dels exèrcits mercenaris

Una de les novetats de la guerra a l’Iraq ha estat l’eclosió d’exèrcits mercenaris. El cas més conegut és el de Blakwater, comandat per exmilitars de l’exèrcit nord-americà, de la CIA o del FBI i, creat el 1997 per Erik Prince, antic assessor de Bush pare.


Ho explica el periodista d’investigació Jeremy Scahill en el seu llibre publicat a l’editorial Paidós (Blakwater, l’auge de l’exèrcit mercenari més poderós del món). És una forma d’eludir l’opinió pública, cada vegada mes refractària, que ha pres l’administració Bush: que el soldat universal, el matador sigui el més anònim possible.

El govern USA paga diferent preu si el soldat (empleat) és nord-americà o d’algun país al sud de la frontera amb Mèxic: 1200 dòlars per dia i home en el primer cas, 35 dòlars si és colombià o xilè. En aquest cas és més difícil que la família pugui demanar una indemnització en cas de mort; els morts iraquians pels mercenaris ni existeixen. Segons explica Scahill, EEUU gasta 2.000 milions de dòlars a la setmana a l’Iraq i el 40% és per a empreses privades de guerraPublicacions Relacionades
 17/07/2008

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!