Ja tenim aquí la 1a Escola Pacifista del Centre Delàs: Activistes pel desarmament i la desmilitarització

Ja tenim aquí la 1a Escola Pacifista del Centre Delàs: Activistes pel desarmament i la desmilitarització

La 1a Escola Pacifista del Centre Delàs d’Estudis per la Pau és una iniciativa de l’entitat que vol oferir formació a activistes i públic general interessats en temàtiques de pau, militarisme i desarmament. L’Escola comptarà amb més de 20 investigadores i activistes del Delàs i té com a objectiu compartir ideari i metodologies per a l’anàlisi del militarisme i l’armamentisme des d’una perspectiva de cultura de pau, així com capacitar i empoderar la ciutadania per tal d’afavorir un activisme informat i compromès per la pau, el desarmament i la desmilitarització. 

Aquesta activitat comptarà amb tres blocs, de dues sessions cadascun, que abordaran alguns dels eixos temàtics que el Centre treballa.
El primer bloc servirà com a introducció a la recerca sobre el cicle econòmic militar i la geopolítica dels conflictes i la pau. La primera sessió tindrà lloc el 24 de febrer i comptarà amb Pere Ortega, Xavier Bohigas, Teresa de Fortuny i Eduardo Melero, que explicaran alguns dels elements clau que conformen cicle econòmic militar: despesa, R+D i indústria militars i comerç d’armes. En la segona sessió d’aquesta tarda es farà una introducció a la geopolítica dels conflictes i la pau, en la qual l’investigador Alejandro Pozo presentarà un anàlisi de conflictes armats, intervencions “humanitàries” i missions de manteniment de pau, seguit per José Luis Gordillo, que parlarà de la “Guerra contra el Terror”, les conseqüències de la qual cal estudiar ara que es compleixen 20 anys dels atemptats de l’11-S. Per altra banda, José Ángel Ruiz i Gemma Amorós faran un anàlisi de dos casos específics de conflictes armats: els Balcans i Colòmbia. 

El segon bloc està programat pel 10 de març i es dedicarà a estudiar les connexions entre el pacifisme i altres lluites globals. La primera sessió estarà impartida per Ainhoa Ruiz, Chloé Meulewaeter, Pere Brunet i Albert Orta i tractarà els vincles entre el militarisme i l’armamentisme i les crisis climàtiques i migratòries que enfrontem. La segona sessió estarà a càrrec de Maria de Lluc Bagur, Nora Miralles i Elisenda Ribes, i explorarà com es relacionen el militarisme i el gènere, defenent una mirada i unes polítiques feministes com a alternativa a les violències que el militarisme genera i sosté. 

L’últim bloc tindrà lloc el 24 de març també via online i en una primera sessió es dedicarà a discutir alternatives a l’economia militaritzada, comptant per això amb Arcadi Oliveres, Jorge Guardiola, Jordi Calvo i Edu Aragón. En la segona part d’aquest bloc Tica Font es dedicarà a analitzar polítiques de pau a les ciutats i Gabriela Serra parlarà de la desobediència civil com a activisme pacifista. 

Pots consultar el programa complet aquí.

Aquesta activitat, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, serà la primera edició d’un curs que pretén establir-se com a referent per l’activisme pacifista a l’Estat espanyol, contribuint a generar una major sensibilització i una mobilització per la pau i el desarmament.

En vista de les circumstàncies generades per la pandèmia de la covid-19, l’Escola Pacifista serà totalment en format online. 

Hem tancat les inscripcions per esgotament del límit de places. Pots registra-te en aquest enllaç igualment per a rebre informació de la pròxima edició de l’Escola Pacifista: https://forms.gle/6NX1DBG4cvtjp6mp6


  Inscripció gratuïta amb places limitades. Pots registra-te en aquest enllaç

Publicacions Relacionades
 19/01/2021

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!