L’activista pels drets humans, Helena Maleno, rep el Premi McBride per la Pau

L’activista pels drets humans, Helena Maleno, rep el Premi McBride per la Pau

L’International Peace Bureau (IPB) ha fet públics els noms dels guardonats amb el Premi McBride per la Pau 2018 a persones i organitzacions destacades en el camp de la Pau. EL primer dels tres premis que atorga cada any IPB, s’entregarà per segon any consecutiu a Barcelona, a l’activista Helena Maleno, fundadora del Col·lectiu “Caminando Fronteras”, per la seva tasca pels drets humans, especialment per la seva lliuta pels drets de les persones migrants a la mediterrània. Els altres dos premiats són Douglas Roche, per la seva incansable labor pel desarmament nuclear, i l’AHDR (Association for Historical dialogue and Research), pel seu esforç en la promoció de la cultura de pau, que s’entregaran més endavant a diferents ciutats europees.

Helena Maleno és defensora dels drets humans i activista pels drets dels immigrants, a més de periodista i investigadora, amb seu a Tànger (Marroc). L’any 2002, Maleno va fundar l’associació “Caminando Fronteras”, una de les principals organitzacions a la frontera sud d’Europa dedicada a la denúncia de violacions de drets humans, el seu objectiu és donar suport a les comunitats subsaharianes durant el procés de migració. Maleno és molt coneguda també per la seva tasca pública d’alertar les autoritats marítimes sobre la difícil situació dels immigrants vulnerables que creuen el mediterrani.

Per les seves dures crítiques al govern del Marroc, especialment als abusos estatals a dones i immigrants, les autoritats marroquines -amb el suport de la policia espanyola- han imputat a Maleno per un suposat delicte de col·laboració amb el tràfic de persones. A més a més, diversos grups marroquins han amenaçat i assetjat a Maleno durant els últims mesos.

Per tot això, l’IPB, com organització de Pau, ha volgut valorar l’esforç i voluntat per salvar centenars de vides al Mar Mediterrani, això com reconèixer el seu ferm compromís per la defensa dels drets humans.

La cerimònia d’entrega tindrà lloc el pròxim dimarts 18 de desembre a les 18:30 al Museu d’Història de Barcelona (Sala Martí l’Humà).

La glossa de la guardonada anirà al càrrec del periodista, activista pacifista i exdiputat de la CUP, David Fernández.

L’acte és obert a tots els públics perè és necessari confirmar l’assistència en aquest enllaç: https://goo.gl/forms/wKXe1ZyfSyr0KBm83.

Programa de l’acte de lliurament:

18:30 h – Benvinguda i presentació acte
Laura Pérez Castaño (Regidora de Relacions Internacionals a l’Ajuntament de Barcelona)
Jordi Calvo (Vicepresident de l’Internacional Peace Bureau)
Manel Vila (Director general de Cooperació al Desenvolupament de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament)

19:00 h – Presentació MacBride
Lisa Clark (Presidenta de l’Internacional Peace Bureau)
Donen el premí: Lisa Clark i Laura Pérez Castaño

19:10 h – Glossa a l’Helena Maleno
David Fernàndez (periodista i activista pacifista)

19:25 h – Intervenció de la guardonada Helena Maleno

19:55 h – Tancament
Lisa Clark (Presidenta de l’Internacional Peace Bureau)Publicacions Relacionades
 11/12/2018

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!