La Campanya Banca Armada a la Junta d’Accionistes de Banco Santander

La Campanya Banca Armada a la Junta d’Accionistes de Banco Santander

Aquest divendres dia 7 d’abril membres de la Campanya Banca Armada participaran a la junta anual d’accionistes de Banco Santander.

Com cada any, representants de la Campanya Banca Armada –integrada actualment pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM Catalunya, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i FETS– estan participant a les juntes d’accionistes d’algunes de les entitats bancàries més implicades en el finançament de les empreses d’armament: BBVA, Banco Santander, Caixabank i Banc Sabadell –i aquest any, per primera vegada, participant a la junta de Bankia–.

L’objectiu d’aquesta acció és explicar davant dels accionistes i els mitjans de comunicació els lligams d’aquestes entitats amb la indústria d’armament per tal de sensibilitzar a la societat de la controversia ètica que impliquen les seves polítiques.

Banco Santander és el segon banc espanyol que més contribueix al finançament de la indústria militar, amb 1.518.304.347,55 d’euros invertits durant el període 2011-2016. Juntament amb el BBVA, l’entitat lidera el ranking de la Banca Armada espanyola.

En forma de crédits, el Banco Santander ha invertit 1.287.172.840,76 euros en empreses d’armament tant a nivell nacional com internacional. Les empreses creditores més destacades a nivell nacional són Maxam, Navantia i Oesia, tot i que la llista s’esté. A nivell internacional, trobem a algunes de les empreses armamentistes més preponderants a nivell mundial, amb marques com Airbus Group, Boeing, Finmeccanica, General Dynamics o Honeywell International.

  • Maxam: en el passat, fabricant de mines antipersona i bombes de dispersió. Actualment la companyia encara produeix tot tipus d’explosius militars a través de la seva filial Expal, com ara morters, granades subacuàtiques o bombes lapa. Hi ha indicis que apunten que la seva filial a Turquia podria haver comercialitzat explosius amb Estat Islàmic.
  • Navantia: principal fabricant espanyola de bucs de guerra. Actualment en procés de tancar un contracte multimilionari amb l’Aràbia Saudita de cinc corbetes, les quals serien pressumptament utilitzades a la guerra del Iemen.
  • Oesia: desenvolupadora de simuladors d’artilleria i tir per a avions de combat.
  • Airbus Group: especialitzada en la fabricació dels circuits dels missils Trident, avions de combat, aeronaus, helicòpters i missils militars.
  • Boeing: segona major fabricant d’avions de combat i equips aeroespacials del món. També dissenya sistemes electrònics i de defensa, i realitza el manteniment del míssil Trident i d’altres armes nuclears.
  • Finmeccanica: fabrica avions de transport tàctic, avions de combat, vehicles aeris no tripulats per aplicacions militars, i missils nuclears, entre d’altres.
  • General Dynamics: fabricant de blindats, camions, canons, bombes i submarins nuclears, entre d’altres. També participa en la fabricació d’armes nuclears.
  • Honeywell International: especialitzada en unitats aeroespacials i sistemes de control, automoció i transport, entre d’altres. També es dedica a la fabricació i el manteniment d’armes nuclears com ara Trident.

En forma de bons i pagarés, el Banco Santander ha contribuït amb 213.786.180,73 euros a la indústria militar a les empreses internacionals mencionades anteriorment, entre d’altres. A nivell nacional, la màxima beneficiària ha estat Indra:

  • Indra: subministra el guiat de míssils que disparen aquests armaments així com desenvolupa sistemes de guerra electrònica. També és una de les principals adjudicatàries del concurs públic destinat a construir i mantenir les valles de Ceuta i Melilla.

Aquesta mateixa empresa fabricant d’armes, Indra, és l’única beneficiària espanyola de Banco Santander en les seves inversions accionarials, rebent més de 17.345.326,06 euros durant el període 2011-2016.

Visibilitzant aquestes controvertides inversions de l’entitat amb empreses de la indústria militar, els membres de la Campanya Banca Armada posaran de manifest davant els directius, accionistes i mitjans de comunicació que les polítiques de finançament de Banco Santander encara disten de regir-se per l’ètica.

Divendres, després de la intervenció, es penjarà a la web de Banca Armada el comunicat que es llegirà, i s’informarà de l’evolució de l’actuació a través de les xarxes socials dels membres de la Campanya amb el hashtag #NoalaBancaArmada.

Per a més informació, consultar l’informe del Centre Delàs ls bancs que inverteixen en armes. Actualització del finançament d’armament nuclear, de bombes de dispersió i de les principals indústries militars espanyoles (2011-2016)



Publicacions Relacionades
 07/04/2017

Linia de recerca :
Jornada: “Banca Armada i finances ètiques: la (des)inversió com a arma per una economia per la pau” amb Carlos Taibo i Jordi Calvo a València