La Campanya Banca Armada a la Junta d’Accionistes de CaixaBank

La Campanya Banca Armada a la Junta d’Accionistes de CaixaBank

Aquest dijous dia 6 d’abril membres de la Campanya Banca Armada participaran a la junta anual d’accionistes de CaixaBank.

Com cada any, representants de la Campanya Banca Armada –integrada actualment pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM Catalunya, Justícia i Pau, ODG, Col·lectiu Rets, AA-MOC i FETS– estan participant a les juntes d’accionistes d’algunes de les entitats bancàries més implicades en el finançament de les empreses d’armament: BBVA, Banco Santander, Caixabank i Banc Sabadell –i aquest any, per primera vegada, participant a la junta de Bankia–.

L’objectiu d’aquesta acció és explicar davant dels accionistes i els mitjans de comunicació els lligams d’aquestes entitats amb la indústria d’armament per tal de sensibilitzar a la societat de la controversia ètica que impliquen les seves polítiques.

CaixaBank és el cinquè banc espanyol que més contribueix al finançament de la indústria militar, amb 87.525.635,6 euros invertits durant el període 2011-2016.

En forma de crèdits, CaixaBank ha invertit 79.587.619,43 euros, a través de les creditores Maxam i Sener.

  • Maxam: en el passat, fabricant de mines antipersona i bombes de dispersió. Actualment la companyia encara produeix tot tipus d’explosius militars a través de la seva filial Expal, com ara morters, granades subacuàtiques o bombes lapa. Hi ha indicis que apunten que la seva filial a Turquia podria haver comercialitzat explosius amb Estat Islàmic.
  • Sener: líder desenvolupadora de sistemes de missils a Espanya gràcies als quals és possible el llançament i utilització de missils com John Strike Missile.

En forma de bons i pagarés, CaixaBank ha contribuït amb 7.938.016,16 euros amb Indra i Oesia.

  • Indra: subministra el guiat de míssils que disparen aquests armaments així com desenvolupa sistemes de guerra electrònica. També és una de les principals adjudicatàries del concurs públic destinat a construir i mantenir les valles de Ceuta i Melilla.
  • Oesia: desenvolupadora de simuladors d’artilleria i tir per a avions de combat.

Visibilitzant aquestes controvertides inversions de l’entitat amb empreses de la indústria militar, els membres de la Campanya Banca Armada posaran de manifest davant els directius, accionistes i mitjans de comunicació que les polítiques de finançament de CaixaBank encara disten de regir-se per l’ètica.

Divendres, després de la intervenció, es penjarà a la web de Banca Armada el comunicat que es llegirà, i s’informarà de l’evolució de l’actuació a través de les xarxes socials dels membres de la Campanya amb el hashtag #NoalaBancaArmada.

Per a més informació, consultar l’informe del Centre Delàs “Los bancos que invierten en armas”Publicacions Relacionades
 06/04/2017

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!