La campanya Banca Armada mobilitza els estudiants universitaris a favor d’un carnet ètic

La campanya Banca Armada mobilitza els estudiants universitaris a favor d’un carnet ètic

La Campanya Banca Armada ha engegat una iniciativa per sensibilitzar l’alumnat universitari de la necessitat d’exigir que els carnets d’estudiants no estiguin vinculats a bancs que financen la indústria militar i fòssil. L’acció #VolemCarnetÈtic vol informar de les alternatives i donar suport a les entitats de finances ètiques. 

L’acció #VolemCarnetÈtic, promoguda per SETEM Catalunya, conjuntament amb la resta d’entitats que formen la campanya Banca Armada, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Col·lectiu RETS, FETS – Finançament Ètic i Solidari, Justícia i Pau, l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG),  AA-MOC Antimilitaristes i la Fundació Novessendes; informarà els estudiants de la necessitat d’exigir als seus rectorats un canvi en la tria dels comptes corrents que s’ofereixen als universitaris quan es porta a terme la matrícula. Fins ara, els carnets estan vinculats a bancs que obtenen beneficis en la fabricació i exportació d’armes, com el Banc de Santander, que juntament amb BBVA i Caixa Bank, financen la indústria militar. En aquests carnets no només apareix el logo de l’entitat bancària, sinó que ofereix la possibilitat d’obrir un compte corrent. L’acció s’ha iniciat a la UAB i s’anirà difonent a diverses universitats, en què es repartiran adhesius per substituir el logo dels bancs tradicionals als carnets d’estudiants.

L’alternativa: la Banca Ètica

La Campanya vol denunciar públicament les institucions bancàries que són responsables de pràctiques poc ètiques, com ara obtenir beneficis de la fabricació i exportació d’armes,i exigeix un canvi de polítiques que impliquin la finalització de tota relació amb empreses socialment irresponsables que fomenten la indústria militar, en aquest cas des de l’àmbit acadèmic.

Com a alternativa a la “banca tradicional” que opera amb un únic objectiu, l’econòmic, hi ha l’opció de la Banca Ètica, que fa compatible la rendibilitat econòmica amb el respecte als drets humans i al medi ambient. Ho aconsegueix invertint únicament en projectes amb valor afegit per a la societat des d’un punt de vista social, mediambiental, cultural, educatiu, etc… facilitant als seus clients i clientes la possibilitat de saber on s’inverteixen els seus estalvis.Publicacions Relacionades
 11/11/2019

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!