La col·laboració de les universitats catalanes amb Israel

La col·laboració de les universitats catalanes amb Israel

S’ha obert el debat sobre la conveniència de mantenir o cancel·lar les relacions acadèmiques entre els centres de recerca catalans amb entitats i empreses israelianes

Aquests dies estem veient com estudiants universitaris dels Estats Units s’estan manifestant contra l’ocupació i les operacions militars israelianes a Palestina. Les protestes van començar a la Universitat de Colúmbia i s’han escampat a desenes d’altres campus. Tenen en comú el rebuig a la política estatunidenca envers Israel i la petició que els centres educatius trenquin relacions amb el Govern i el sector privat israelians. En unes quantes universitats, el moviment ha tingut un cert èxit i s’ha arribat a acords entre els estudiants i el rectorat per avaluar la possibilitat de revisar els lligams financers amb empreses que col·laboren en el negoci de les armes i la tecnologia de guerra amb el Govern d’Israel.

El moviment ja s’ha estès a universitats de fora dels Estats Units. El 29 d’abril, la policia va desallotjar estudiants de la Sorbona. La Universitat de València ha estat la primera acampada de l’Estat espanyol i la quarta d’Europa. S’hi demana que l’Estat espanyol posi fi a la compravenda d’armes i a les relacions amb Israel i que se sumi a la iniciativa de Sud-àfrica al Tribunal Internacional de Justícia. S’hi demana també a la Universitat de València “un compromís clar i per escrit de no signar cap acord ni conveni amb institucions israelianes fins que no acabin els crims de lesa humanitat contra el poble palestí”. El moviment ja s’ha començat a estendre a altres universitats de l’Estat espanyol. El 6 de maig s’inicià l’acampada a la Universitat de Barcelona.

En aquest context, sembla pertinent conèixer els vincles establerts entre universitats catalanes i entitats israelianes a través de programes europeus de finançament. La Unió Europea s’organitza, en l’aspecte econòmic, en períodes pressupostaris de set anys. El període actual abraça des de l’any 2021 fins al 2027. Cada un d’aquests períodes pressupostaris porta associat un programa marc de finançament de projectes d’R+D en diverses àrees de recerca. Poden optar a subvenció d’aquests programes marc entitats amb seu en països membres de la UE, però també entitats de tercers països que tinguin algun tipus d’acord amb la UE. Aquest és el cas de les entitats israelianes que, gràcies a l’Acord d’associació entre Israel i la UE de l’any 1995, tenen accés en igualtat de condicions a les subvencions finançades pels programes marc.

El programa de finançament vigent és l’Horizon Europe. Els projectes d’R+D que opten a ser subvencionats s’han de dur a terme en col·laboració entre diversos grups de recerca. Així, pot ser que grups de recerca d’universitats catalanes participin conjuntament amb entitats israelianes en projectes de recerca.

Existeixen 26 projectes de recerca en què alguna universitat catalana coincideix amb alguna entitat israeliana

Des de fa pocs anys, la UE subvenciona projectes de recerca estrictament militars a través d’un nou programa de finançament creat ad hoc, l’anomenat Fons europeu de defensa. En el cas de l’Horizon Europe, però, les subvencions van dirigides a projectes de recerca de l’àmbit civil. Pot semblar, doncs, que les col·laboracions amb entitats israelianes en el marc del programa Horizon Europe siguin innòcues. No obstant això, sabent que el Tribunal Internacional de Justícia, en la Resolució del 26 de gener, afirmà que hi ha prou proves per concloure que “com a mínim, algunes de les acusacions de genocidi de Sud-àfrica contra Israel són plausibles” i coneixent l’actuació de l’exèrcit israelià a Gaza, s’entén que el moviment d’estudiants plantegi revisar les relacions amb Israel.

A partir de la base de dades Cordis de la Unió Europea, hem recopilat els projectes de recerca en els quals alguna universitat pública catalana participa juntament amb alguna entitat israeliana. Ens hem restringit a projectes del programa actual Horizon Europe i aquells projectes del programa Horizon 2020 (l’anterior programa de la UE de finançament de l’R+D) que estiguessin vigents el 2024. Aquesta llista pot créixer en el futur, ja que la convocatòria del programa Horizon Europe està oberta i, per tant, es poden aprovar nous projectes.

Hem trobat 26 projectes del programa Horizon Europe i 19 de l’Horizon 2020, en què alguna universitat catalana coincideix amb alguna entitat israeliana. La universitat amb un major nombre de participacions és la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb 15 projectes (10 en l’Horizon Europe i 5 en l’Horizon 2020). La segueixen la Universitat de Barcelona (UB), amb 13 projectes (7+6); la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb 7 projectes (2+5); la Universitat de Girona (UGi), amb 4 (2+2), i la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), amb 3 cadascuna.

A continuació detallem els projectes que hem trobat. Hi incloem els enllaços per conèixer el detall de cada projecte i també hi indiquem si una universitat catalana coordina algun projecte. Els projectes, separats per universitats, són:

La UPC participa en els projectes del programa Horizon Europe: BeGREEN, SYMSITES, ICOS, 6G-EWOC (coordinat per la UPC), ALLEGRO, FLUTE, DESIRE6G, CulturalRoad, ANERIS, NANOREMEDI.  I en l’Horizon 2020: BIOMAT, REST-COAST (coordinat per la UPC), TRICK, RECYCLE, ChETEC-INFRA.

La UB participa en l’Horizon Europe: IMMERGE, OCEAN CITIZEN, TClock4AD, EVA (coordinat per la UB), STAGE, AI-DIAGNOSE (coordinat per la UB), TClock4AD. I en l’Horizon 2020: RESCUER, GuestXR, KIDS4ALLL, ECaBox, I-CHANGE, NEU-ChiP.

La UAB, en l’Horizon Europe: Kaleidos, OPVStability. I en l’Horizon 2020: ClearFarm (coordinat per la UAB), 2D-EPL, ILIAD, WATER-MINING, TechCare.

LA UGi, en l’Horizon Europe: BeXyl, Prometeus. I en l’Horizon 2020: iToBoS (coordinat per la UGi.), KIDS4ALLL.

La UPF, en l’Horizon Europe: IMMERGE, FRONTIERS (coordinat per una entitat israeliana). I en l’Horizon 2020: TAILOR.

La URV, en l’Horizon Europe: CLOUDSTARS (coordinat per URV), EXTRACT, SMASH.

Projectes de centres de recerca catalans amb participació israeliana

Hi ha una colla de centres de recerca per als quals alguna universitat forma part del seu Patronat o n’ha estat fundadora. Per exemple, la UPC és part del Patronat de l’Institut de Ciències Fotòniques. El Barcelona Supercomputing Center és un consorci públic del qual la UPC forma part. La Universitat Autònoma de Barcelona forma part del Patronat de la Fundació Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron. La Universitat de Barcelona forma part del Patronat de la Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer. L’Institut de Física d’Altes Energies va ser fundat per la Generalitat de Catalunya i per la Universitat Autònoma de Barcelona. L’Institut de Bioenginyeria de Catalunya va ser fundat pel Departament d’Innovació, Universitats i Empresa i pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, per la Universitat de Barcelona i per la Universitat Politècnica de Catalunya. I Les universitats UPC, UPF i URV formen part del Patronat de la Fundació privada i2cat, Internet i Innovació Digital.

La participació d’aquestes entitats en projectes de recerca on també participa una entitat israeliana és considerable. Així, el Barcelona Supercomputing Center participa en 8 projectes (6 de l’Horizon Europe i 2 de l’Horizon 2020); l’Institut de Ciències Fotòniques participa en 7 projectes (2+5), la Fundació Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron, en 6 (4+2); la Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, en 4 (1+3); l’Institut de Física d’Altes Energies, l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, la Fundació privada i2cat, Internet i Innovació Digital, en 2 cadascun, i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge i la Fundació Institut de Recerca Biomèdica, en un projecte cadascuna.

Aquesta llista no és completa, ja que la nostra cerca s’ha restringit als centres que indiquem. No pretenem ser exhaustius, sinó mostrar l’ordre de magnitud de la participació conjunta de centres de recerca que depenguin d’universitats públiques catalanes i d’entitats israelianes en projectes de recerca finançats per la UE. A continuació detallem els projectes en què participen centres de recerca, dels quals alguna universitat formi part del patronat corresponent, en projectes on també participa alguna entitat israeliana.

Barcelona Supercomputing Center, en l’Horizon Europe: CLOUDSTARS, ELIXIR-STEERS, ICOS, MEDEWSA, EXTRACT (coordinat pel BSC), FOCI. En l’Horizon 2020: EJP RD, GAM-2020-AIR.

Institut de Ciències Fotòniques, en l’Horizon Europe: EXQIRAL, Prometeus, 2D-EPL. En l’Horizon 2020: ID2PPAC, SMART-electron, DAALI, LESGO.

Fundació Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron, en l’Horizon Europe: VALIDATE, ISIDORe, FLUTE, ARTEMIS. I en l’Horizon 2020: EJP RD, RECOMB.

Institut de Física d’Altes Energies, en l’Horizon 2020: AIDAinnova, JENNIFER2.

Fundació Institut de Recerca Biomèdica: LUCIA (Horizon Europe).

Institut de Bioenginyeria de Catalunya: PHOTOTHERAPORT (coordinat per l’IBC) (Horizon Europe), DEEPER (Horizon 2020).

Fundació de Recerca Clínic Barcelona-Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer, en l’Horizon Europe: ISIDORe. I en l’Horizon 2020 2D-EPL, iToBoS, AIMS-2-TRIALS.

Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge: Bootstrap (Horizon Europe).

Fundació privada i2CAT, Internet i Innovació Digital, en l’Horizon Europe: CODECO, XRECO.

Cal mantenir o cancel·lar les relacions acadèmiques?

Podeu comprovar que hi ha diversos projectes on participen més d’una universitat o centre de recerca catalans. El procés per recopilar els projectes ha estat laboriós i fatigós; per tant, possiblement, aquesta llista que hem obtingut no és completa. Les temàtiques dels projectes són molt variades, i podeu consultar els enllaços de cada projecte per tenir més informació. La quantia de les subvencions també abraça un rang molt ampli.

La tipologia dels participants israelians és variada. Majoritàriament, són universitats o centres de recerca, com la Universitat Hebrea de Jerusalem, la de Haifa, la de Tel-Aviv, o l’Institut de Tecnologia d’Israel i d’altres. També hi trobem entitats públiques com el municipi d’Eilat o el Ministeri de Salut. La resta dels participats són empreses privades.

Darrerament, impulsat per les mobilitzacions d’estudiants i a conseqüència de les operacions militars que Israel està duent a terme a Gaza, s’ha obert el debat sobre la conveniència de mantenir, o cancel·lar, les relacions acadèmiques entre les universitats catalanes i entitats de l’Estat d’Israel. La nostra intenció és subministrar una informació que contribueixi a aquest debat. El recull de relacions que hem presentat no és, ni de bon tros, exhaustiu. Només hi són presents les establertes en el marc dels programes europeus de finançament Horizon Europe i Horizon 2020. No s’hi inclouen els convenis bilaterals (o altres formes de col·laboració) entre universitats i entitats israelianes.


  Llegeix l'article a Crític

Publicacions Relacionades
 14/05/2024


Linia de recerca :
Publicat en Crític, el 14/05/2024
Fes-te sòci/a i emporta't una làmina serigrafiada de la Paula Zapata!