La IV edició del Congrés per la Pau porta a La Vall d’Uixó el programa de ràdio Carne Cruda i un debat amb Olga Rodríguez i Javier Gallego, per reflexionar sobre pacifisme, mitjans de comunicació i jovent

La IV edició del Congrés per la Pau porta a La Vall d’Uixó el programa de ràdio Carne Cruda i un debat amb Olga Rodríguez i Javier Gallego, per reflexionar sobre pacifisme, mitjans de comunicació i jovent

El divendres 12 de maig va tenir lloc a La Vall d’Uixó una nova edició del Congrés d’Educació per la Pau, que sota el títol “Pau per a desaprendre la guerra i la violència” enguany ha acollit l’emissió en directe d’un programa especial de Carne Cruda i un debat amb els periodistes Olga Rodríguez i Javier Gallego.

Centenars de joves de La Vall d’Uixó van assistir el matí de divendres a la gravació d’un especial del programa de ràdio Carne Cruda que va tenir lloc a l’Auditori Leopoldo Peñarroja i on se’ls va convidar a participar en una tertúlia intergeneracional sobre si els discursos pacifistes els arriben. En la tertúlia platejada van participar-hi 3 alumnes dels instituts IES Benigasló, IES Honori Garcia i IES Botànic Cavanilles.

Van compartir micròfons amb les joves en la tertúlia investigadors del Centre Delàs que investiguen i ensenyen sobre pau, conflictes armats, desarmament, acció humanitària i seguretat: l’investigador i doctor Alejandro Pozo, que ha treballat la seva tesi sobre les noves guerres i els seus factors globals i Jordi Calvo Rufanges, doctor, professor i investigador, que ha treballat com a coordinador de projectes humanitaris a Libèria, Costa d’Ivori, Mauritània, Uganda, Zàmbia República Democràtica del Congo, Nigèria, República Centreafricana i és coordinador del Centre Delàs.

El programa també va comptar amb la participació de Tania Baños, alcaldessa de La Vall d’Uixó i Carmen García, regidora d’educació i David Lluch, regidor de joventut, que van explicar que La Vall és coneguda per ser una ciutat on es parla de la pau que volem, que acull el Congrés per la Pau, el Museu de la Pau i el Centre Dèlas d’Estudis per la Pau. També hi va participar Nel·lo Navarro, autor d’estudis sobre la Guerra Civil Espanyola del 1936-1939 i investigador dins l’àmbit de La Vall d’Uixó i la comarca de la Plana Baixa. I el grup de rap Malparlat, que va posar banda sonora en directe al programa.

Es pot recuperar el programa complet aquí.

A la tarda, va continuar l’activitat del Congrés per la Pau, aquesta vegada amb un debat obert sobre “Els mitjans de comunicació en la guerra i en la pau” que va comptar amb les veus expertes de dos periodistes de referència com són Olga Rodríguez i Javier Gallego. Olga Rodríguez, periodista especialitzada en informació internacional, l’Orient Mitjà i Drets Humans, cofundadora de eldiario.es, va oferir una conferència sota el títol Mitjans de comunicació a la guerra com ens manipulen, menteixen i enganyen?. La segona part del debat va anar a càrrec del periodista, director i copresentador de Carne Cruda, Javier Gallego, que va reflexionar sobre els Mitjans de comunicació per a la pau. Existeixen mitjans no bel·licistes? És possible ser periodista i pacifista?. L’acte va aplegar més d’una cinquantena de persones que van participar activament del debat amb preguntes i reflexions sobre com ha de ser el periodisme de pau en temps de guerra.

L’Ajuntament de La Vall d’Uixó i el Museu de la Pau organitzen aquest Congrés, un any més amb la col·laboració del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Un projecte que es va iniciar per difondre els valors de la pau, la convivència, la solidaritat, la integració, la resolució pacífica de conflictes i el respecte.Publicacions Relacionades
 15/05/2023

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!