La justícia militar va continuar el 2005 ocupada a perseguir soldats que volien escapar
Durant el 2005, segons relata la memòria de la Fiscalia General de l’Estat, la principal activitat de la justícia militar va ser la de perseguir la tropa que volia abandonar la altruista institució militar abans de finalitzar els seus contractes.
El 80% de tots els processos iniciats en aquesta jurisdicció tan especial van ser per delictes contra el deure de presència, és a dir, per deserció o abandonament de destinació, que ve a ser el mateix. Van ser en total 1.059 procediments, dintre d’un col·lectiu principalment de tropa format, a la fi del 2005, per un total de 73.641 soldats i mariners. És a dir, un de cada setanta soldats va intentar trencar la seva vinculació amb l’exèrcit.
Com en anys anteriors, l’altra font de treball per a la justícia militar no ha estat la de combatre els maltractaments, la violència, les agressions sexuals o els atemptats als drets fonamentals de tropa i militars, sinó combatre’n la indisciplina, i això ha ocupat més del 12% de la seva activitat.
La memòria de la Fiscalia no ho menciona, però segons la premsa una altra activitat important ha estat, no per quantitat sinó per rellevància, la denegació sistemàtica de totes les peticions de revisió que li han arribat dels judicis militars del franquisme, entre altres el que va imposar la condemna a mort a Salvador Puig Antich.