La Premi Nobel de la Pau Jody Williams explicarà a la UAB la importància de prohibir les armes autònomes

La Premi Nobel de la Pau Jody Williams explicarà a la UAB la importància de prohibir les armes autònomes

Les entitats que formen part de la campanya Stop Killer Robots Espanya organitzen el pròxim divendres 12 d’abril un acte que comptarà amb la referent en la lliuta pel desarmament i Premi Nobel de la Pau, Jody Williams. La impulsora de la Campanya per a la Prohibició de les Mines Antipersona (ICBL) i actual membre de la campanya internacional Stop Killer Robots, explicarà els principals riscos i amenaces que presenten les armes autònomes (killer robots) i la urgència de treballar per a la seva prohibició

En la conferència hi participaran també l’investigador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau i expert en noves armes, Pere Brunet, i els professors de la UAB i membres de l’ICRAC (International Comitee for Robot Arms Control) Roser Martínez Quirante i Joaquín Rodríguez Álvarez. L’acte té, com a principal objectiu, desplegar l’argumentari de la campanya Stop Killer Robots a favor de l’elaboració d’un tractat internacional vinculant per a la prohibició dels sistemes d’armament autònom.

L’acte està organitzat per Stop Killer Robots Espanya (ICRAC, UAB, Centre Delàs d’Estudis per la Pau, Fundipau, AIPAZ, Ceipaz, Fundación Cultura de Paz i Demospaz), i tindrà lloc a les 16:30 hores a la UAB.

La campanya internacional Stop Killer Robots és una coalició internacional que treballa per prohibir preventivament armes totalment autònomes. Les armes autònomes letals, o robots assassins (killer robots), són armes robòtiques dissenyades per identificar i atacar objectius per si mateixes, deixant fora de la cadena de decisió qualsevol intervenció humana. Són armes que, tot i que encara no estan sent usades als camps de batalla, estan sent desenvolupades per Estats que han mostrat un posicionament d’impuls i promoció de la recerca i desenvolupament d’aquestes. Corea del Sud i Israel estan usant ja armes semiautònomes terrestres o antiaeris, sistemes programats per identificar l’objectiu, emetre un avís d’atac, i amb confirmació humana, atacar letalment a l’objectiu. D’altra banda, els Estats Units han desenvolupat el primer vehicle aeri no tripulat capaç de enlairar-se i aterrar de forma totalment autònoma, un prototip dissenyat també per ser un vehicle armat. Això fa pensar que, tenint en compte el frenètic avenç de les noves tecnologies, molt aviat existiran prototips d’aquests robots armats autònoms que es podran produir, comercialitzar i desplegar en els escenaris de conflictes armats. És per això que, tal com apunta la comunitat científica i també organitzacions de la societat civil, és especialment urgent treballar per a establir mesures de prohibició del desenvolupament, producció i ús, de les armes autònomes letals.

Dia i hora: divendres 12 d’abril de 2019 a les 16:30 hores

Lloc: Sala d’Actes del Rectorat – Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Organitza: Campanya Stop Killer Robots Espanya



Publicacions Relacionades
 08/04/2019

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”