La trobada anual de l’ENAAT reuneix les prinicipals entitats europees de pau i desarmament a Suïssa

La trobada anual de l’ENAAT reuneix les prinicipals entitats europees de pau i desarmament a Suïssa

Membres del Centre Delàs han participat una any més en la reunió anual de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (European Network Against Arms Trade, ENAAT) que va tenir lloc del divendres 23 al 25 de juny a la ciutat de Berna.

Una vintena d’investigadores i activistes representants de les entitats membres de la xarxa europea es van reunir un any més per compartir experiències, debatre i coordinar les activitats relatives a la tasca contra el comerç d’armes que duu a terme la xarxa de pau.

L’encontre va iniciar-se el divendres a la tarda amb un acte públic que va oferir una radiografia del posicionament de cadascun dels països europeus davant la signatura del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), que va comptar amb la participació de les entitats que formen part de l’ENAAT, a més de representants de la campanya internacional contra les armes nuclears (ICAN) i Corruption Tracker. A més, l’acte va comptar amb la participació de parlamentaris suïssos per tal d’obrir un debat sobre la posició de Suïssa pel que fa a la signatura del tractat.

El dia següent, en els debats interns programats, les expertes de cada una de les organitzacions van compartir recerques, activitats i accions que duen a terme per aturar el comerç d’armes europees, i concretament a països que estan implicats o es troben en situació de conflicte armat. Membres del Centre Delàs van participar en les reunions i van presentar les darreres dades i notícies més rellevants en relació al comerç d’armes i el militarisme a l’Estat espanyol. Des del Centre Delàs també es va contribuir al debat amb la compartició de la recerca duta a terme sobre els vincles entre “Transnacionals, bel·licisme i emergència climàtica”, que és una de les línies de treball que els últims anys s’han incorporat a la xarxa europea i que compta amb la participació activa de investigadores membres del Delàs. Així mateix, es van presentar i debatre els resultats fruits de l’última recerca sobre banca armada, “Finançament de la militarització i la guerra de fronteres a la Mediterrània”, on s’amplia el focus tradicional per analitzar el paper d’empreses vinculades a la militarització de fronteres.

A més de la compartició de les dades i qüestions més destacades de cada un dels països europeus representats, es van abordar diferents temàtiques que les organitzacions de la xarxa van considerar necessari posar en l’agenda de debat. L’enviament d’armes a Ucraïna, els fons europeus canalitzats a través del Peace Facility, els vincles entre militarisme i clima o el greenwashing de la indústria militar europea, la corrupció en el sector militar, o els Fons de Defensa Europeus i els diferents contractes amb les empreses militars i de seguretat europees, són algunes de les qüestions que van centrar els debats generats. L’enviament d’armes per part dels països europeus a l’Aràbia Saudita i els països de la coalició que lidera en la guerra contra el Iemen, va tornar a ser un punt de la trobada, com ho ha estat altres anys, on compartim estratègies de treball conjunt entre les entitats del diferents països.

L’ENAAT va néixer l’any 1984 en una conferència internacional sobre fabricació i exportacions d’armes i avui dia està formada per grups i persones d’una dotzena de països europeus, entre els quals es troben Noruega, Finlàndia, Suècia, Regne Unit, Holanda, Itàlia, Alemanya, Suïssa, República Txeca, Eslovàquia i Espanya. Des de llavors, es celebren reunions anuals que cada any són acollides per una organització d’un país diferent, i durant la resta de l’any es mantenen contactes i comunicacions regulars per a l’intercanvi d’informació o l’impuls d’activitats i campanyes conjuntes.



Publicacions Relacionades
 28/06/2023

Linia de recerca : ,
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!