L’activisme contra la guerra es reivindica a València amb el 5è mòdul de l’Escola Pacifista

L’activisme contra la guerra es reivindica a València amb el 5è mòdul de l’Escola Pacifista

Una conferència i un taller sobre activisme contra la guerra organitzats pel Centre Delàs van reunir el cap de setmana passat més de 70 persones, en el que va suposar el 5è i penúltim mòdul de la 2ª Escola Pacifista del Centre Delàs «Investigació i activisme local-global per a evitar la guerra i construir pau». Aquest boc va començar el divendres 27 de maig amb la conferència “Activisme contra la guerra. Guerra contra l’activisme: Pegasus, eines de control social. Hem de tenir por de ser activistes? És perillós denunciar el negoci de la guerra?” i va comptar amb la participació de José Antonio Bautista, director d’investigacions periodístiques a Porcausa i col·laborador del diari The New York Times; Teresa de Fortuny, investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau; David Fernández, periodista i activista social; Luis Arbide, membre de la comissió ‘La Guerra Comença Aquí’ d’Ongi Etorri Errefuxiatuak; i Cristina Ramón, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD. Va moderar l’acte la periodista Majo Siscar i el va presentar el coordinador del Centre Delàs, Jordi Calvo. Les ponències van reflexionar sobre l’activisme i el negoci de la guerra en temps de Pegasus, el codi maliciós de l’empresa israeliana NSO. Després de l’anàlisi del programa de programari espia per part de Bautista, i de la contextualització de la indústria militar i de seguretat per part de De Fortuny, Fernández va compartir reflexions com a activista víctima d’aquest sistema d’espionatge. Darrere seu, Luis Arbide va narrar experiències d’assetjament i amenaces des de la seva trajectòria com a activista antimilitarista al País Basc. Per acabar, Cristina Ramón va aportar una perspectiva de les ONGD contra la criminalització de l’activisme i la solidaritat. Després va tenir lloc un debat obert en què les persones convidades van poder compartir impressions amb el públic.

El dissabte 28, al mateix espai, després d’una presentació del llibre “Pacifistas en Acción. Desmilitarizar, desarmar, pacificar”, que va comptar amb 3 dels seus autors (Jordi Calvo, Luis Arbide i Enrique Quintanilla), va tenir lloc el Taller d’activisme i les campanyes per la pau i el desarmament. Aquest espai va comptar amb la participació de diverses representants de campanyes de l’Estat espanyol, com els mateixos Enrique Quintanilla (Desarma Madrid) i Luis Arbide (La Guerra Comença Aquí), Lorena Ruiz-Huerta (Greenpeace Espanya), Carlos Barranco (Antimilitaristes-MOC València) ), Luisa Reilly (CIES No València) i Quique Sánchez (GCOMS), que van compartir experiències i estratègies per confrontar el negoci de la guerra i el militarisme.

Ambdues sessions van tenir lloc a l’Associació sociocultural Ca Revolta de València, i també les van poder seguir a través de Zoom les persones matriculades al curs.

L’Escola Pacifista conclourà amb el sisè mòdul el 10 de juny a Sant Cugat del Vallès i també online, una sessió que aportarà una mirada a la guerra i la pau des de les ciutats i el municipalisme.



Publicacions Relacionades
 01/06/2022

Linia de recerca :
Presentació i col·loqui “Qui arma a Israel? Qui finança el genocidi? Analitzem el paper de l’estat, empreses d’armes i bancs un any després de l’inici de l’actual ofensiva israeliana sobre Gaza”