Les exportacions d’armes espanyoles de 2014 alimenten els conflictes a l’Orient Mitjà

Les exportacions d’armes espanyoles de 2014 alimenten els conflictes a l’Orient Mitjà

Espanya es consolida com el sisè major exportador d’armes del món amb 3.203 milions € d’armes venudes el 2014.


La sospita de la corrupció planeja també sobre l’empresa pública DEFEX, promotora de les exportacions d’armes espanyoles.

Les exportacions d’armes espanyoles de 2014, han ascendit a 3.203 milions d’euros (un 18% menys que el 2013, però un 925% més que el 2004). Segons el SIPRI el 2014 Espanya va ocupar la sisena posició en el rànquing mundial de països exportadors, per darrere dels Estats Units, Rússia, França, Regne Unit i Alemanya.

Infografia de l’anàlisi

Les exportacions de 2014 han representat el 4% de les exportacions mundials d’armament i el 1,3% del total de la balança comercial espanyola. El 57% de les exportacions d’armes han tingut com a destinació països de la Unió Europea (1.831.000), principalment el Regne Unit (862.690.000), França (520.670.000), Alemanya (272.450.000), Itàlia (96.130.000) i Grècia (47.440.000); corresponent majoritàriament a parts i peces dels projectes de fabricació d’armes conjuntes com l’avió A400M, el EF-2000 o els diversos míssils.

exportaciones

Font: Elaboració pròpia a partir de la Subdirecció General de Comerç Exterior de Material de Defensa i de doble ús

¿Exportacions il•legals a l’Orient Mitjà?


Un 16% de les exportacions (511 milions d ‘€) han tingut com a destinació països de l’Orient Mitjà, en especial els països del Golf Pèrsic. Les exportacions més rellevants han tingut com a destinació Aràbia Saudita (293 milions) amb un avió de re abastiment i municions, seguit d’Egipte (108 milions) amb quatre avions de transport i components, Oman (65 milions) amb un avió de transport i components i Bahrain ( 40 milions) amb munició antiaèria.

Aquestes exportacions poden considerar il•legals si ens atenim a la pròpia legislació espanyola i europea sobre comerç d’armes donada la situació d’inestabilitat existent a la regió de l’Orient Mitjà, i en concret per la influència regional de països com l’Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs Units en tant que donen suport a una part del conflicte a Síria (grups insurgents) i en altres països com Líbia o Egipte.

A més, cal destacar que el Marroc ha estat el tercer major comprador de municions espanyoles amb 89,7 milions d’euros, per darrere de l’Aràbia saudita (30,1 milions) i Bahrain (13,2 milions).

Taula1. Exportacions Espanyoles de material de defensa a països de l’Orient Mitjà (en milers d’euros corrents)

tabla exportaciones

Font: Elaboració pròpia a partir de la Subdirecció General de Comerç Exterior de Material de Defensa i de doble ús
Nota: A l’Orient Mitjà és destacable que en aquest període Espanya no ha realitzat exportacions a l’Iraq, l’Iran, el Líban, Palestina, Síria i el Iemen

Autorització d’exportacions d’armes a l’Iraq i Líbia


El més rellevant d’aquest informe és que el 2014 es van autoritzar exportacions de material de defensa a països que estan embargats tant per Nacions Unides com per la Unió Europea. Per exemple a l’Iraq s’ha autoritzat l’exportació d’armes per valor de 95.800.000 d’euros (municions i vehicles blindats); a Líbia s’han exportat armes per valor de 279.000 € i autoritzat per valor de 954.000 €; a més s’ha autoritzat l’exportació a Líbia de material antiavalots per valor de 6,33 milions i se li ha subministrat material antiavalots per valor de 697 milers d’€. Recordem que Líbia és un Estat fallt, immers en una guerra civil i amb dos governs exercint el poder en territoris diferents. Resulta evident que el criteri geopolític en l’autorització a les exportacions d’armes s’avantposa al compliment de la legalitat nacional i internacional i es contravenen les lleis en exportar material militar o antiavalots a un país embargat pel fet d’estar en guerra. D’altra banda però, en casos com els d’Egipte o Veneçuela s’han denegat exportacions o s’han suspès llicències d’exportació de material antiavalots adduint el criteri de denegació contemplat en la llei com és la situació d’inestabilitat interna.

¿Corrupció a les exportacions d’armes espanyoles?


Un altre dels aspectes preocupants té a veure amb la presumpta trama de corrupció lligada al comerç d’armament dins de l’empresa pública DEFEX, que està sent investigada per l’Audiència Nacional. La trama s’hauria apropiat de milions d’euros en comissions il•legals, que s’haurien repartit entre els funcionaris dels països compradors i alts càrrecs de l’empresa DEFEX. Se sospita dels contractes d’exportació d’armament celebrats amb països de l’Àfrica, entre ells Angola o Camerun, o del Pròxim Orient, com Aràbia Saudita. S’hauria d’investigar si s’han utilitzat les comissions il•legals com un instrument per afavorir les exportacions d’armes. També s’hauria de tenir en compte a l’autoritzar les exportacions el grau de corrupció dels països compradors, un criteri que no està previst a la legislació.

Centre Delàs d’Estudis per la Pau 10 de juny de 2015, Barcelona

Per a més informació:
933176177
premsa@centredelas.orgPublicacions Relacionades
 11/06/2015

Linia de recerca :
Ja pots matricular-te a la pròxima edició de l'Escola Pacifista que tindrà lloc a Catalunya els mesos de març i abril de 2024