L’Escola Pacifista a La Vall d’Uixó reuneix més d’una cinquantena d’activistes per aprendre sobre educació per la pau i la noviolència

L’Escola Pacifista a La Vall d’Uixó reuneix més d’una cinquantena d’activistes per aprendre sobre educació per la pau i la noviolència

La Vall d’Uixó a Castelló va acollir l’últim cap de setmana d’abril la quarta trobada de pacifistes, amb motiu de la 2ª Escola Pacifista del Centre Delàs. El quart mòdul d’aquest cicle formatiu es va centrar en l’“Educació i consciència per la pau i la noviolència”.

La sessió va reunir més de cinquanta pacifistes del poble, de la província, de València, Gandia i de Barcelona, a més d’altres 50 online de tot l’Estat espanyol, i de les ponents convidades de Gernika i Madrid. La sessió volia parlar de pau en temps difícils, i va arrencar el divendres 29 d’abril al Centre Cultural Palau de Vivel amb la conferència “Aportació de l’educació a la filosofia per la pau als ODS. La contribució dels museus de pau”. Ana Barrero, presidenta de l’Associació Española de Investigación para la Paz (AIPAZ) i Maria Oianguren, de Gernika Gogoratuz, van explicar de manera magistral què és la cultura de pau, l’educació per la pau i la importància de treballar per la pau des de l’àmbit local, amb per exemple l’impuls del Museu de la Pau. La conferència va comptar amb la presentació i moderació de Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

El dissabte al matí van tenir lloc a al CFPA Jordi de Sant Jordi dos tallers presencials-online, en els que van participar una trentena de persones en total. El primer, sota el títol de “Finançament d’armes, Banca Armada i coherència de polítiques en la cultura de pau a l’àmbit local. L’app ‘Petjada en armes’”, va convidar a les participants a aprofundir en la denúncia dels bancs que inverteixen en armes de la campanya Banca Armada i les alternatives de banca ètica existents, on les entitats convidades van ser Fundació Novessendes de Betxí i Setem València. El mòdul formatiu va finalitzar amb tallers d’educació per la pau, “Recursos d’educació per la pau per a educar sense violència a casa i a l’escola”, dinamitzats per dos educadores del Centre Delàs, Camino Simarro i Davi Montesinos, amb els que a través de jocs i activitats vivencials les participants van experimentar alguns dels dilemes sobre la violència de la cultura en què vivim i ens hem educat i què hem d’identificar i canviar per generar una societat més pacífica.

La pròxima sessió de l’Escola Pacifista tindrà lloc el divendres i dissabte 27 i 28 de maig a València i en la plataforma online, i se centrarà en com ser activista pacifista en temps de guerra i obrirà amb la taula rodona “Activisme contra la guerra. Guerra contra l’activisme: Pegasus, eines de control social. Hem de tindre por a ser activistes? És perillós denunciar el negoci de la guerra?” que comptarà amb la participació de José Antonio Bautista, com a periodista expert; Teresa de Fortuny, com a experta en indústria militar i de seguretat; David Fernández, com a activista espiat; Luis Arbide, com a activista antimilitarista; i Cristina Ramón, com a activista per les ONG. L’acte comptarà amb la moderació de la periodista Majo Siscar, i tindrà lloc a l’Associació sociocultural Ca Revolta de València a partir de les 18:30h. Els tallers tindran lloc al mateix espai el matí de dissabte, i engegaran amb una presentació del llibre “Pacifistas en Acción. Desmilitarizar, desarmar, pacificar” que donarà peu al Taller d’activisme i campanyes per la pau i el desarmament. Tota la informació i formulari de matrícula aquí.



Publicacions Relacionades
 03/05/2022

Linia de recerca :
Ja han començat els Dies d'Acció Global sobre la Despesa Militar!